FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U RS odbjen zahtjev za odštetu za porušene džamije

Autor: rmav
SARAJEVO, 2. veljače 2012.(Hina) - Pravobraniteljstvo Republike Srpske objavilo je u četvrtak kako je odlukom vrhovnog suda toga bosanskohercegovačkog entiteta odbačen zahtjev Islamske zajednice u BiH (IZ BiH) da joj RS i grad Banja Luka isplate novčanu odštetu zbog odgovornosti za rušenje svih šesnaest banjalučkih džamija 1993. godine.

U priopćenju dostavljenom medijima stoji kako je vrhovni sud RS odbacio prigovor IZ BiH na odluke nižeg suda, kojima je zahtjev za isplatu štete također odbijen.

IZ je u svom zahtjevu za isplatom odštete navela kako je nedvojbeno da je rušenje džamija provedeno uz znanje i dopuštenje banjalučkih vlasti, jer su sva ta nedjela počinjena tijekom trajanja policijskog sata.

IZ BiH tražila je za ime nadoknade za pričinjenu štetu 64 milijuna konvertibilnih maraka (oko 32 milijuna eura).

Temeljni sud u Banja Luci u prvostupanjskom je postupku tužbu prihvatio i naložio isplatu tražene odštete, no okružni je sud tu odluku poništio.

Odlučujući o prigovoru, što ga je na tu odluku podnijela IZ BiH, vrhovni ga je sud RS odbio, a uz to je IZ BiH obvezao platiti sudske troškove u iznosu nešto manjem od 25 tisuća eura.

Vrhovni je sud RS u biti prigovor IZ BiH odbacio jer je ocijenio kako tužba nije podnešena u rokovima koje nalaže zakon o parničnom postupku.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙