FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iznko upozorio Brammertza na napade na pravosuđe

Autor: rmav
SARAJEVO, 1. veljače 2012.(Hina) - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko poručio je u srijedu glavnome tužitelju Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Sergea Brammertza kako je potrebno usprotiviti se pokušajima ukidanja suda i državnog odvjetništva BiH, a zastupnici u parlamentu BiH koji dolaze iz Republike Srpske istoga su dana u parlamentarnu proceduru uputili prijedlog zakona o ukidanju tih pravosudnih tijela.

Inzkov ured u Sarajevu (OHR) priopćio je kako je on tijekom dana odvojeno u Den Haagu razgovarao s Brammertzom te s nizozemskim ministrom vanjskih poslova Uriem Rosenthalom.

Uz razgovore o radu ICTY-a i suradnji BiH s haaškim sudom, Inzko je Brammertzu i Rosenthalu rekao kako svaka inicijativa koja za cilj ima ukidanje državnog suda ili smanjivanje njegovih ovlasti predstavlja izravni izazov sposobnosti države da provodi svoje ustavne obveze.

"Sud i državno odvjetništvo BiH ključne su državne institucije za osiguravanje vladavine prava", izjavio je Inzko.

Narodna skupština RS u siječnju je usvojila odluku kojom je obvezala zastupnike iz toga entiteta u državnom parlamentu da pokrenu inicijativu za ukidanje suda i državnog odvjetništva BiH, s tvrdnjom kako su oni neustavni i nezakoniti.

Prijedlog zakona o ukidanju tih pravosudnih tijela u srijedu su i formalno podnijeli zastupnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Srpske demokratske stranke (SDS).

U prijedlogu zakona, koji nema izgleda dobiti potrebnu potporu u parlamentu, predviđeno je da državni sud i državno odvjetništvo prestanku djelovati u roku od trideset dana po usvajanju zakona a da se svi započeti procesi prepuste entitetskim pravosuđima.

Stajalište Valentina Inzka je pak kako su ustavni i zakonski temelji za funkcioniranje suda i državnog odvjetništva BiH nedvojbeni, jer je o tome u dva navrata pravorijek dao ustavni sud BiH.

Uspostavla tih pravosudnih tijela, podsjetio je Inzko Brammertza i Rosenthala, ključni je element strategije za zatvaranje haaškog suda jer su time ispunjeni uvjeti za procesuiranje preostalih slučajeva ratnih zločina.

(Hina) xrmav yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙