FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Inzko podupro sud i tužiteljstvo, osudio napade iz RS

Autor: rmav
SARAJEVO, 25. siječnja 2012.(Hina) - Visoki predstavnik međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko dao je u srijedu punu potporu radu Suda i Tužiteljstva BiH osudivši istodobno napade na ta pravosudna tijela koji dolaze iz Republike Srpske.

"Svi građani i sve institucije trebaju dati potporu tim institucijama jer bez vladavine prava nema ni države, a samo pravo i vladavina prava mogu spasiti BiH”, izjavio je Inzko nakon sastanka s predsjednicom Suda BiH Medžidom Kreso i tužiteljicom Vesnom Budimir, voditeljicom odjela za ratne zločine pri Tužiteljstvu BiH.

Inzkov posjet državnom sudu i tužiteljstvu dogodio se u isto vrijeme kada su zastupnici u Narodnoj skupštini Republike Srpske odlučiti poduprijeti zahtjeve čelnika nekih stranaka iz tog entiteta za ukidanje državnih pravosudnih tijela. Na sjednici entitetskog parlamenta održanoj tijekom dana u Banjoj Luci usvojen je zaključak da se u parlamentu BiH zatraži donošenje zakona o ukidanju Suda i Tužiteljstva BiH. Oni su takav zahtjev obrazložili tvrdnjom kako su Sud i Tužiteljstvo BiH neustavni i nezakoniti.

Inzko je međutim takve tvrdnje odlučno odbacio.

"Ustavnost Zakona o Sudu BiH ispitana je već dva puta u prošlosti i Ustavni sud je potvrdio ustavnu utemeljenost Suda i Tužiteljstva BiH i tu nema nikakve dvojbe", izjaviio je Inzko podsjetivši na činjenicu da sve europske zemlje imaju pravosudna tijela na razini države.

Kazao je kako bi Hrvatska odnosno njeni sudovi i Državno odvjetništvo mogla poslužiti kao primjer Bosni i Hercegovini.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙