FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: mcur
ZAGREB, 26. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Hrvatski sabor jutros je zasjedanje nastavio raspravom o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, koje predviđaju da resorni ministar daje suglasnosti u postupcima imenovanja i razrješenja ravnatelja škola, bez prethodnog mišljenja povjerenstva nadležnog ministarstva, jer je to povjerenstvo donošenjem novih propisa u međuvremenu prestalo postojati. Ministar obrazovanja, znanosti i sporta Željko Jovanović pojasnio je kako je riječ o „tehničkim izmjenama“ nastalih izmjenama Zakona o državnoj upravi i još nekih drugih zakona, dodavši međutim kako bi resorni ministar ubuduće trebao davati suglasnost na imenovanje ravnatelja temeljem mišljenja stručne skupine koja će biti definirana posebnom uredbom o unutarnjem ustroju resornog ministarstva. „Danas nema kriterija po kojem se utvrđuje uspješnost rada ravnatelja“, rekao je Jovanović naglasivši kako takvu praksu treba mijenjati. Najavio je kao će se ubrzo uvesti sadržajne izmjene zakona koje će se odnositi na rad školskih odbora i utvrđivanje kriterija za rad ravnatelja te bi se, kazao je, uvela i obveza licenciranja ravnatelja. Većina saborskih klubova u raspravi je podržala predložene izmjene, a od novog ministra i njegovog ministarstva zatražili su da novim, sadržajnim mjerama poboljšaju obrazovni proces.

ZAGREB - HDSSB-ov zastupnik Zoran Vinković prozvao je danas hrvatski državni vrh i resorna ministarstva da nisu reagirali na napad na hrvatske navijače prije dva dana u Novom Sadu, što je predsjednik Sabora Boris Šprem ocijenio neistinom, navodeći da su prosvjedom zbog tih huliganskih izgreda reagirali ministarstva vanjskih poslova i sporta. Vinković je, u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnim i srednjim školama, naglasio je da su nakon novosadske utakmice na Europskom rukometnom prvenstvu hrvatski navijači bili napadnuti i ozlijeđeni, a njihovi automobili razbijeni. "Nažalost, nadležno ministarstvo i ministar sporta, pa niti hrvatska vlada i predsjednik Republike, uopće nisu rekli ni 'a' o toj činjenici", poručio je Vinković. Naglasio je da je isprikom hrvatskim navijačima na te izgrede srpskih huligana reagirao samo gradonačelnik Novog Sada, "ali ni jedna državna institucija koja vodi ovu zemlju nije našla za shodno obratiti se". Šprem je potom s mjesta predsjedavajućeg Vinkovićeve tvrdnje nazvao neistinitima, ističući da je ministar sporta Željko Jovanović reagirao na taj događaj. Vinković je kazao da takvu reakciju nije vidio. "Da se sve to dogodilo u Hrvatskoj, svi bi mediji brujili o tome", dodao je, zatraživši od nadležnih hrvatskih institucija da od srbijanskih vlasti zahtjevaju hitnu istragu. Domaće institucije i državni vrh pozvao je i da stanu u zaštitu hrvatskih navijača, s obzirom da se očekuje njihov dolazak na sutrašnju polufinalnu utakmicu sa Srbijom u Beogradu.

ZAGREB - HDZ-ov zastupnik Božidar Kalmeta izjavio je danas kako stoji iza onoga što je rekao u jučerašnjoj saborskoj raspravi, da podupire vladin zakon o ukidanju povlaštenih mirovina, te kazao kako se u HDZ-ovom Klubu nitko zbog toga na njega ne ljuti. Kalmeta je novinarima u Hrvatskom saboru izjavio da se razlike između njegovog i mišljenja njegovog kluba, koji je zauzeo suzdržan stav prema vladinom zakonu, mjere u nijansama. "Ja sam rekao ono što sam rekao i iza toga stojim. I mišljenje kluba je, i to je ono što je bitno, da se mirovine moraju obračunavati kao i svima ostalima", rekao je. Upitan jesu li na njega bili ljuti u HDZ-ovom klubu, s obzirom da je u pojedinačnoj raspravi iznio stav drukčiji od stranačkog, Kalmeta je odgovorio kako apsolutno nije bilo nikakve ljutnje. "Mi smo veliki klub i ne bi bilo dobro da baš svi o svemu isto mislimo", kazao je Kalmeta, a na dodatno pitanje nije li HDZ-ov klub do sada bio jedinstven u stavu, odgovorio je kako se rade iskoraci i u tom smislu.

ZAGREB - Poskupljenje usluga cijene javnog gradskog prijevoza u Zagrebu je nužnost i treba ga odobriti što prije kako bi se bar ublažili problemi u podružnici Zagrebačkog električnog tramvaja (ZET) koji je u proteklih nekoliko godina kumuliran na milijardu kuna i ugrožava redovito poslovanje, upozorio je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivo Čović u aktualnom satu sjednice Gradske skupštine. Podsjetio je da cijene prijevoza nisu mijenjane od 2008., radi socijalne osjetljivosti, ali da su energenti u tom razdoblju višestruko poskupjeli. Čović je pojasnio da bi prema prijedlogu korekcije cijena pojedinačne karte ZET-a bila 10 kuna, za razliku od sadašnjih 7,5 odnosno osam kuna, a da bi cijena opće, radničke pokazne karte bila nepromijenjena 290 kuna, odnosno na godišnoj razini 3480 kuna plativa u 12 rata. Promjena bi bila u slučaju đačke i umirovljeničke karte, koji su donedavno imali pravo na besplatan prijevoz, a njezina je cijena već pet godina nepromijenjena i iznosi 83 kune. Gradonačelnik Bandić podsjetio je da je još u travnju 2008. upozoravao Upravu Zagrebačkog holdinga u predvečerje krize na potrebu racionalnijeg poslovanja, no bez odjeka. Nemam nikakvog uvida u poslovanje holdinga, kako ni plan poslovanja za 2012. , a traži se moja suglasnost za povećanje cijena. "Nisam toliko bedast, neće proći", poručio je gradonačelnik pozvavši na žurno rješevanje problema.

ZAGREB - Slučaj Fimi media naći će se 10. veljače pred optužnim vijećem zagrebačkog Županijskog suda koje mora odlučiti o utemeljenosti USKOK-ove optužnice protiv bivšeg premijera Ive Sanadera, HDZ-a, te još devetero pravnih i fizičkih osoba koje se tereti za izvlačenje novca iz državnih institucija i poduzeća te punjenje HDZ-ovog "crnog fonda". O optužnici će odlučivati vijeće sutkinje Gordane Mihele Grahovac koje je sredinom prosinca prihvatilo Sanaderovu jamčevinu za puštanje iz istražnog zatvora i obranu sa slobode. Na sjednici bi se trebalo odlučiti o odgovorima obrana na optužnicu koja osim Sanadera, za ukupnu štetu od oko 70 milijuna kuna tereti i HDZ. To je prva politička stranka koja se našla pod kaznenim progonom, a prema optužbama USKOK-a u njen se tzv. crni fond od dolaska na vlast krajem 2003. do srpnja 2009. nezakonito slilo 31,6 milijuna kuna koje su iz državnih institucija i poduzeća izvučene preko privatne tvrtke Fimi media po kojoj je slučaj i imenovan. Dijelom tog novca donedavno vladajuća stranka je navodno financirala svoje izborne kampanje. Na optuženičku klupu će sjesti i bivši HDZ-ovi stranački dužnosnici - rizničar Mladena Barišića, glasnogovornik vlade i šef izbornih stožera HDZ-a Ratko Maček, blagajnica Branka Pavošević, zatim vlasnica Fimi medie Nevenka Jurak, dvoje njezinih suradnika Anita Lončar Pape i Bojan Dimić te njihove tvrtke Fimi media, Ani-Lon i Onida.

ZAGREB - Vrhovni sud potvrdio je oslobađajuću presudu bivšim potpredsjednicima Hrvatskog fonda za privatizaciju Josipu Matanoviću i Robertu Peši za primanje i davanje mita u slučaju ciglane u Ninu. Dvojica bivših dužnosnika HFP-a nepravomoćno su oslobođeni na zagrebačkom Županijskom sudu u rujnu prošle godine u ponovljenom suđenju za dio optužbi iz slučaja "veliki maestro". Sud je tada zaključio da ničim, pa ni USKOK-ovim tajnim snimanjem razgovora, nije utvrđeno da je Peša na bilo koji način tražio ili pristao uzeti 200.000 eura kako bi pogodovao stranom investitoru koji je na zemljištu ninske ciglane planirao izgraditi turističko naselje. USKOK-ova žalbu na oslobađajuću presudu odbijena je kao neosnovana, doznaje se na Vrhovnom sudu.

ZAGREB - Upisi djece u prvi razred osnovne škole za školsku godinu 2012/2013. na području Grada Zagreba održavat će se 10., 11. i 12. svibnja u svim osnovnim školama na području grada, priopćio je danas Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba. U prvi razred osnovne škole upisivat će se djeca koja do 1. travnja 2012. navršene 6 godina života, a upisuju se u školu po mjestu prebivališta ili prijavljenog boravišta u Gradu Zagrebu, dodaje se u priopćenju. Prije upisa obvezan je pregled djeteta radi utvrđivanja njegova psihofizičkog stanja. Pregled provodi stručno povjerenstvo koje čini školski liječnik, pedagog, psiholog i defektolog škole koju bi dijete trebalo upisati, odnosno kojoj pripada prema upisnom području. Roditelj ili skrbnik obvezan je od 1. veljače prijaviti dijete nadležnom liječniku škole kako bi dobio upute i točan datum pregleda.

(Hina) xmć ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙