FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski mediji: O zahtjevima za izuzećem hrvatskog arbitra treba dobro promisliti

Autor: lfia
LJUBLJANA, 25. siječnja 2012.(Hina) - Ljubljana još uvijek u potpunosti ne isključuje mogućnost predviđenu arbitražnim sporazumom prema kojoj bi mogla osporavati imenovanje hrvatskog nacionalnog arbitra u petočlano arbitražno vijeće, objavili su u srijedu slovenski mediji koji se pozivaju na izvor u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova.

S tezom da je hrvatski pravni stručnjak Budislav Vukas, kojega je hrvatska vlada potkraj prošle godine predložila kao svog nacionalnog arbitra, u prošlosti javno iskazivao pristrana stajališta o hrvatsko-slovenskom graničnom prijeporu te da zato kao član arbitraže ne bi mogao djelovati "neutralno" pa bi slovenska strana njegov izbor trebala osporiti, često u zadnje vrijeme u Sloveniji nastupa dr. Marko Pavliha, stručnjak za međunarodno pravo, nekadašnji ministar prometa i profesor na Fakultetu za pomorstvo i promet u Portorožu. Pavliha je bio jedan od nositelja kampanje pred referendum sredinom 2010. godine, kad se o ratifikaciji arbitražnog sporazuma u Sloveniji odlučivalo na referendumu, a zalagao se za njegovo odbacivanje.

"Slovenija bi trebala zahtijevati Vukasovo izuzeće zbog njegove pristranosti i javno izraženih stajališta u pogledu razgraničenja na moru", rekao je Pavliha početkom tjedna za Slovensku tiskovnu agenciju STA.

Na takvo stajalište rezervirano je reagirao izvor u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, ne isključujući u potpunosti tu mogućnost, prenijeli su slovenski mediji.

Na Pavlihino upozorenje da bi Slovenija Vukasovo imenovanje trebala osporavati i da je za to malo vremena jer je za takvu mogućnost postavljen 30-dnevni rok nakon što dvije strane notificiraju imenovanje svojih nacionalnih arbitara, u slovenskom ministarstvu su naveli da Hrvatska "još nije službeno predložila" svog nacionalnog arbitra.

"Hrvatska to još nije učinila, u ministarstvu pratimo proceduru i pričekat ćemo službeno imenovanje hrvatskog predstavnika", izjavili su u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, prenijeli su su mediji.

Prenoseći izvore iz slovenskog ministarstva vanjskih poslova, slovenski mediji navode da će Slovenija dobro odvagati razloge i moguće posljedice eventualnog zahtjeva za izuzećem hrvatskog predstavnika.

Kao i hrvatska vlada, i Slovenija je krajem prošle godine odredila svog nacionalnog arbitra za petočlani arbitražni sud, a to je istaknuti međunarodni pravnik i stručnjak za trgovačku arbitražu Jernej Sekolec.

Pozive koji se ponekad u slovenskoj javnosti čuju da bi Budislav Vukas ne bi mogao biti "neutralan" član arbitražnog vijeća jer se već izjašnjavao o prirodi graničnog prijepora na moru, reagirao je nedavno u razgovoru za Hinu i akademik Vladimir Ibler koji takva stajališta smatra neopravdanima. On je, među ostalim, podsjetio da je javne izjave o prijeporu glede granice na moru davao i predloženi slovenski arbitar Jernej Sekolec, kad je u jednom razgovoru za ljubljansko "Delo" rekao da slovenski građani legitimno očekuju da će Slovenija dobiti teritorijalni kontakt s otvorenim morem, što arbitražnim sporazumom nije predviđeno.

Slovenski ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar nedavno je u razgovoru za Slovensku televiziju, vezano uz Pavlihine prijedloge, rekao da bi o zahtjevu za izuzeće Vukasa trebalo dobro promisliti i da ta odluka za Sloveniju ne bi bila laka, te da treba razmisliti ne bi li od toga bilo više štete nego koristi.

U Sloveniji će međutim po svoj prilici biti uskoro formirana vlada desnog centra na čelu s Janezom Janšom, u kojoj se stranke koje su se ranije protivile i sklapanju arbitražnog sporazuma i iznošenju spora pred neku međunarodnu pravosudnu instituciju, pa bi se u tom smislu i stajalište Ljubljane prema zahtjevu za izuzećem hrvatskom nacionalnog arbitra moglo promijeniti.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙