FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Trojica sudaca s iskustvom u međunarodnim arbitražama

Autor: spuc
ZAGREB, 17. siječnja 2012. (Hina) - Budući predsjednik arbitražnog suda, koji će rješavati pitanje hrvatsko-slovenske granice, Francuz Gilbert Guillaume (81) dolazi na tu funkciju s iskustvom rada na Međunarodnom sudu pravde i Stalnom arbitražnom sudu te u nizu drugih arbitražnih postupaka, dok preostala dva člana Nijemac Bruno Simma (70) i Britanac Vaughan Lowe (60) također imaju iskustvo na polju rješavanja međunarodnih sporova te su sudjelovali u više postupaka arbitraže u teritorijalnim sporovima.

Hrvatski premijer Zoran Milanović i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u utorak su u Zagrebu objavili da su se Hrvatska i Slovenija dogovorile o imenovanju predsjednika i dvaju članova arbitražnog suda.

Guillaume je ad hoc sudac Međunarodnog suda pravde koji je dužnost predsjednika toga suda obavljao od 2000.-2003. godine. U svojstvu ad hoc suca od 2008. sudjeluje u rješavanju pomorskog spora između Perua i Čilea. Član je Stalnog arbitražnog suda od 1980. godine i član suda za mirenje i arbitražu OESS-a. Tijekom svoje duge karijere bavio se međunarodnim i komparativnim pravom, pravom mora i zračnim pravom, bio je pravni savjetnik Francuske u arbitražnim postupcima sa SAD-om i Kanadom oko zračnog prometa odnosno ribarstva te zastupnik Francuske u brojnim slučajevima pred Europskim sudom pravde, Europskom komisijom i Sudom za ljudska prava. Bio je i predsjednik Komisije za mirenje OECD-a te direktor pravnim poslova Ministarstva vanjskih poslova Francuske. Autor je brojnih knjiga i znanstvenih članaka i predavač na Akademiji za međunarodno pravo u Den Haagu.

Nijemac Bruno Simma sudac je Međunarodnog suda pravde od 2003. godine a prije toga bio je član međunarodne pravne komisije UN-a od 1996. do 2003. godine. Aktivno je sudjelovao u nizu slučajeva pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu uključujući u sporu oko granice na kopnu i moru između Kameruna i Nikaragve gdje je zastupao interese Kameruna. Bio je arbitar između Belgije i Nizozemske. Savjetnik je za međunarodno pravo različitim vladama. Suosnivač je i prvi predsjednik Europskog društva za međunarodno pravo te je član više društava u svijetu za međunarodno pravo. Gostujući je predavač međunarodnog prava i međunarodnih odnosa na brojnim sveučilišta i institucijama u svijetu.

Britanac Vaughan Lowe vodeći je odvjetnik i akademik specijaliziran za područje međunarodnog javnog prava uključujući rješavanje međunarodnih sporova, zaštitu ulaganja i pravo mora. Profesor je međunarodnog javnog prava na Oxfordu a gostujući je profesor na više drugih sveučilišta u svijetu. Od 2006. godine sudac je na Europskom sudu za nuklearnu energiju. Bio je i arbitar u sporu oko granice na moru između Barbadosa i Trinidada i Tobaga. Pred Međunarodnim sudom za pravo mora zastupao je interese Singapura, a sudjelovao je i u postupku arbitraže po pitanju UN-ove konvencije o pravu mora zastupajući interese Irske. U ime Palestinske samouprave sudjelovao je pred Međunarodnim sudom pravde u sporu oko pitanja izgradnje zida na okupiranom palestinskom području, a Finsku je zastupao pred istim sudom u sporu protiv Danske oko korištenja morskog prolaza. Sudjelovao je i u postupcima poravnanja u investicijama.

Po arbitražnom sporazumu hrvatsko-slovensku granicu trebala bi odrediti petorica arbitara od kojih svaka od zemalja imenuje po jednog suca, a preostalu trojicu zajedničkim dogovorom s popisa Europske komisije što je učinjeno u utorak.

Dvije su države već predložile po jednog svog arbitra, Hrvatska Budislava Vukasa, a Slovenija Jerneja Sekoleca.

Arbitražni sporazum potpisan je 4. studenoga 2009. u Stockholmu.

(Hina) xps ynab

An unhandled error has occurred. Reload 🗙