FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 21. siječnja 2012. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 12,30 sati.

ZAGREB - Hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u subotu je, dan uoči referenduma o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji (EU), izjavila da sva ispitivanja pokazuju da je većina građana za "europsku Hrvatsku i sigurnost koje to okruženje daje" te je pozvala građana da u što većem broju izađu na referendum. "Po svim pokazateljima i svim ispitivanjima većina građana je za europsku Hrvatsku i za sigurnost koje to okruženje daje. Zato je važno da što više ljudi izađe da bi se i na referendumskom rezultatu odrazilo stvarno raspoloženje građana", izjavila je Pusić novinarima na Cvjetnom trgu u Zagrebu gdje je građanima dijelila brošure o EU.

SARAJEVO - Katolici u Bosni i Hercegovini objektivno imaju razloga biti zabrinuti zbog nekih pojava u toj zemlji a jedna od njih je svakako i prisutnost pristalica vehabijskog pokreta, izjavio je u subotu Hini Ivo Tomašević, glavni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine komentirajući činjenjicu da je Islamska zajednica BiH oštro napala vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića zbog njegova ponovljenog upozorenja na opasnost koju mogu predstavljati vehabije u toj zemlji. Kardinal Puljić je za nedavnog boravka u Australiji tijekom posjeta katoličkoj humanitarnoj organizaciji "Pomoć crkve u nevolji" izjavio kako je, među ostalim, zabrinut zbog činjenice da u BiH ima između tri i pet tisuća vehabija koji nastoje steći utjecaj u društvu. Kako je prenijela agencija ACN News a citirali mediji u BiH, vrhbosanski je nadbiskup izjavio da nitko nema hrabrosti poduzeti bilo što da bi ih spriječio u takvim nakanama.

MOSKVA - Ruski istražitelji objavili su u subotu da su počeli provjeravati neke od brojnih optužaba za prijevaru na parlamentarnim izborima održanim u prosincu, dok se očekuje i novo izvješće stranih promatrača. Istražno povjerenstvo je tako službeno pokrenulo 26 kriminalističkih istraga zbog optužaba koje idu od viška glasača do kupnje glasova i pritiska na birače, po priopćenju. Povjerenstvo je zaprimilo 350 tužba zbog raznih nepravilnosti i počelo istragu o 26 takvih tužba, dodaje se u priopćenju. Istragom je obuhvaćeno šest pokrajina, među kojima i Moskva i "gotovo sve stranke", navodi se. Rusiju je zadnjih tjedana zahvatio neviđeni val prosvjeda protiv prijevare na izborima održanim 4. prosinca na kojima je pobijedila stranka premijera i predsjedničkog kandidata Vladimira Putina.

KABUL - Francuski ministar obrane Gerard Longuet izjavio je u subotu u Kabulu da zadaća francuske vojne sastavnice u Afganistanu "ostaje ista, a ta je pomoći u uspostavi stabilnih snaga" u zemlji. Odgovarajući na pitanje o mogućem prijevremenom povlačenju francuskih vojnika koje je u petak spomenuo francuski presjednik Nicolas Sarkozy, Longuet je rekao: "Razgovarat ću o tome s predsjednikom Republike. Samo njemu odgovaram". Ministar je u petak posjetio teško ranjene francuske vojnike koji će biti prevezeni u Francusku radi liječenja. Na francuske vojnike otvorena je vatra a u napadu su četvorica vojnika ubijena a petnaestak je ranjeno, među kojima osmero teško.

SANA - Jemenski parlament prihvatio je u subotu nacrt zakona kojim sporni predsjednik Ali Abdulah Saleh dobiva potpuni imunitet a njegovi suradnici djelomični, što utire put izboru privremenog predsjednika 21. veljače. Glasovanje je održano pošto je vlada nacionalnog jedinstva u četvrtak donijela izmjene prvog nacrta zakona o imunitetu koji su žestoko napali javnost i nevladine organizacije. Parlament je ujedno potvrdio kandidaturu potpredsjednika Abda Raba Mansura Hadija za predsjedničke izbore. Saleh, na vlasti već 33 godine, po tom će zakonu biti "potpuno zaštićen od svakog sudskog progona", po tekstu zakona, kako prenosi France Presse koji dodaje da su disidentski zastupnici iz predsjednikove stranke glasovali protiv tog dokumenta.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙