FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21,00 sati

Autor: mkov
ZAGREB, 13. siječnja 2012. (Hina) - Pregled važnijih događaja u Hrvatskoj do 21,00 sati:

ZAGREB - Matica hrvatska poručila je danas u otvorenom pismu predsjedniku Srpskog narodnog vijeća Miloradu Pupovcu, reagirajući na njegov nedavni istup o povlačenju hrvatske tužbe protiv Srbije za genocid, da se ostavi politikantskih i nestručnih procjena o unaprijed izgubljenu procesu. "Nije istina da će politika rata završiti kada tužba i protutužba budu povučene, kako tvrdite - završit će kada Sud donese pravomoćnu odluku", poručuje Matica hrvatska i ističe da je povlačenje hrvatske tužbe jedino u interesu Srbije. Upozorava da bismo povlačenjem tužbe odustali od najjačeg instrumenta za pronalaženje grobova naših nestalih. Naša tužba važna je i zbog zahtjeva za naknadu ratne štete koji sadrži. Kako namiriti štetu, ako ne presudom Međunarodnoga suda pravde?, pita Matica. Drži da je Srbija je nedvojbeno počinila genocid u Hrvatskoj. "Od 1991. do 1995. napravila je u Hrvatskoj većinu radnji koje međunarodni propisi određuju sastavnim elementima genocida, djela počinjena s namjerom da uništi, potpuno ili djelomično, jednu nacionalnu, etničku, rasnu ili religijsku grupu", ističe se u pismu.

ZAGREB - Liječnik Drago Prgomet, član Nacionalnog vijeća i Središnjeg odbora Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), najavio je danas kandidaturu za predsjednika HDZ-a. Prgomet u izjavi poslanoj medijima napominje kako je o svojoj kandidaturi za predsjednika stranke na predstojećim unutarstranačkim izborima obavijestio predsjednicu Jadranku Kosor i članove predsjedništva HDZ-a.

ZAGREB - Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović primio je danas potpredsjednicu Hrvatskog sabora i predsjednicu HDZ-a Jadranku Kosor, a oboje su ocijenili da je članstvo Hrvatske u EU ključno za napredak zemlje. Razgovarali su o pripremama za referendum o hrvatskom članstvu u EU i aktivnostima koje treba poduzeti radi što većeg odziva građana na glasovanje i uspjeha referenduma. Također, ocijenili su kako je članstvo Hrvatske u EU ključno za napredak Hrvatske, priopćeno je danas iz Ureda predsjednika RH.

ZAGREB - Na referendumu o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji u nedjelju, 22. siječnja moći će glasovati nešto više od 4,5 milijuna birača na ukupno 6749 biračkih mjesta u zemlji i inozemstvu, doznaje se od Ministarstva uprave i Državnog izbornog povjerenstva (DIP). U zaključni popis birača s današnjim datumom upisano je ukupno 4.504.686 birača, od kojih je s prebivalištem u Hrvatskoj 4.092.058, a u dijaspori 412.628, doznaje Hina danas od Ministarstva uprave. Ukupan broj birača koji će moći glasovati na referendumu veći je za 605 od broja birača koji su mogli glasovati na prošlim parlamentarnim izborima. Po posljednjem popisu stanovništva koji je Državni zavod za statistiku objavio u lipnju 2011., Hrvatska ima 4.290.612 stanovnika, što znači da je stanovnika tek za oko 200.000 više nego birača s prebivalištem u Hrvatskoj.

KRAPINA - Ministarstvo zaštite okoliša i prirode razmišlja o izmjeni pravilnika o ambalaži i ambalažnom otpadu jer je sustav otkupa PET ambalaže neodrživ, rekla je ministrica Mirela Holy tijekom današnjeg posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji navodeći da je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost otkako se počela prikupljati ambalaža nagomilao više od 700 milijuna kuna gubitka. Do donošenja novog pravilnika o otkupu, naknada ostaje 50 lipa po boci. Stvaranjem jedinstvenoga europskog tržišta naša poduzeća koja imaju dodatni trošak na PET i ostalu ambalažu više ne bi mogla biti konkurentna jer proizvođače više neće biti moguće dodatno štititi carinama, rekla je ministrica Holy.

ZAGREB - Pošto je 1. siječnja oštećen spomenik poznate novinarke i spisateljice Marije Jurić Zagorke u Tkalčićevoj ulici, počela je demontaža skulpture radi restauracije u Ljevaonici umjetnina Akademije likovnih umjetnosti. Nepoznati su počinitelji na Novu godinu s brončane skulpture Marije Jurić Zagorke otkinuli kišobran. Spomenik je djelo akademskog kipara Stjepana Gračana, viši je od dva metra i teži oko 500 kilograma.

PULA - Francuski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Jerome Pasquier rekao je danas nakon susreta s pulskim gradonačelnikom da će Pula i Istra imati mnogo veće mogućnosti za investicije i otvaranje prema Europi nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, a gradonačelnik Boris Miletić pozvao je sve građane da 22. siječnja izađu na referendum i glasuju za ulazak Hrvatske u Uniju.

ŠIBENIK - Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je protiv Tome Hovatinčića (1948.) na šibenskome Općinskom sudu optužnicu zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće u kojoj je poginuo talijanski bračni par, priopćio je danas internetskim stranicama DORH navodeći samo inicijale i godište okivljenika. Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je 16. kolovoza 2011. u moru u blizini Primoštena upravljao motornom jahtom "Santa Marina" protivno odredbama Pomorskoga zakonika i Pravilnika o izbjegavanju sudara na moru te da nije postupao u skladu s propisanim dužnostima i pravilima navigacije. S uključenim automatskim pilotom motorna je jahta neprimjereno brzo plovila, a on nije nadzirao plovidbu kako bi izbjegao opasnost od sudara.

SPLIT - Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Splitu podignulo je na splitskome Županijskome sudu optužnicu protiv zapovjednika vojnog zatvora Kulina u Šibeniku Damira Boršića i vojnog policajca Milorada Paića, koje se sumnjiči da su počinili ratni zločin protiv civila u tom logoru, priopćio je popodne DORH na internetskoj stranici na kojoj su objavljeni samo inicijali okrivljenika. Okrivljeniku Boršiću stavlja se na teret da je od 21. svibnja do 17. srpnja 1993. u Šibeniku, kao zapovjednik Kulina, odgovoran za primjenu propisa međunarodnoga prava te da je, imajući zapovjedne ovlasti nad zatvorskim čuvarima, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata držeći u tom vojnom zatvoru četvero civila (1933., 1943., 1945. i 1950.) znajući da ih zatvorski čuvari svakodnevno tuku i zlostavljaju, a ništa nije poduzeo da to spriječi.

ZAGREB - Sveučilište u Zagrebu domaćin je jednodnevne konferencije koja je ujedno i završna konferencija regionalnog strukturnog TEMPUS projekta pod nazivom "Opening University towards Society: Linking Education-Research-Innovation" - OPUS kojemu je cilj pokretanje novih institucionalnih i legislativnih mjera važnih za reformu visokog obrazovanja, a posebice onih koje mogu pridonijeti jačanju veza između nastave, istraživanja i inovacija, tj. transfera tehnologije.

(Hina) xmkov ymkov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙