FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

Autor: ddad
ZAGREB, 11. siječnja 2012. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 15,30 sati

ZAGREB - Ministarstvo rada i mirovinskog sustava planira reorganizirati Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i pojačati nadzor njegova rada, smanjiti broj zaposlenih kojih je danas oko 3000 te iz zavoda izuzeti portfelje dionica s kojima raspolaže i prebaciti ih u Ministarstvo financija, doznaje se od ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića.

To je ministarstvo zatražilo od nadležnih tijela istragu je li bilo nezakonitih radnji u mirovinskom zavodu, potaknuto medijskim napisima o nezakonitostima vezanim uz namještanje mirovina te upitnu investiciju u obnovi prizemlja zgrade središnje službe u Mihanovićevoj koja navodno stoji 4,4 milijuna kuna. U Ministarstvu je danas održana i hitna sjednica Upravnog vijeća HZMO-a na kojoj je, prema Mrsićevim riječima, razmatrano poslovanje zavoda te zatraženo očitovanje upravnog vijeća oko sumnji na nezakonite radnje, koje je već ranije u svoje ime predao ravnatelj HZMO-a Mile Rukavina. Iako o obnovi zgrade, koja je zaštićeni spomenik kulture, u Ministarstvu još čekaju pismeno očitovanje nadležnog gradskog ureda, prema usmenim informacijama iz tog ureda za obnovu zgrade nije zatražena nikakva dozvola još od 2004. godine.

ZAGREB - Najviše novca na izbornu promidžbu od 15. listopada do 12. prosinca je, po procjenama GONG-a i Transparency International Hrvatske (TIH), potrošio HDZ (12,7 milijuna kuna), slijedi Kukuriku koalicija s 12,3 milijuna, a svi ostali potrošili su manje od 30 posto od ukupno potrošenih 34 milijuna kuna. Nakon HDZ-a i Kukuriku koalicije najviše je potrošio HSS koji je za oglašavanje dao 3,1 milijuna kuna, slijedi nezavisna lista Milana Bandića s 1,7 milijuna kuna te nezavisna lista Ladonja s nešto više od milijun kuna. Usporedba procjene vrijednosti oglasnog prostora prema javno objavljenim cjenicima te podataka iz konačnih izvještaja izbornih kandidata ukazala je da su dvije najveće stranke/koalicije te Milan Bandić potrošili manje od procjenjene vrijednosti oglasnog prostora. Udruge objašnjavaju da je do te razlike u troškovima došlo zbog popusta na količinu oglasa. Zastupnički mandat je najskuplje stajao HSS koji je jedini osvojeni mandat platio više od tri milijuna kuna. Slijedi HDZ koji je za mandat dao 288.800 kuna, te Kukuriku koalicija 153.500 kuna. Najmanje je za jedan mandat platila lista Ivana Grubišića (30.600 kuna), a slijede HDSSB s 44.800 i Laburisti s 57.700 kuna. Najveći gubitnici su Bandić i Ladonja koji nisu osvojili ni jedan mandat.

OSIJEK - Tijekom razminiranja tzv. Dardanske šume na lijevoj obali Drave, u blizini Osijeka, danas prijepodne poginuo je pirotehničar iz Zagreba, izvijestila je osječko-baranjska Policijska uprava. Predstojnik ureda ravnatelja Hrvatskoga centra za razminiranje Mladen Crnković kazao je za Hinu da je poginuo pirotehničar iz Mungosa (1960.), tvrtke koja radi na razminiranju na tom području. Riječ je o "jednom od najzagađenijih" područja s minsko-eksplozivnim sredstvima u Hrvatskoj na površini od 260.830 četvornih metara, rekao je Crnković. Dodao je kako se prema kartama i zapisima pretpostavljalo da na tom području ima oko 1500 protupješačkih i oklopnih mina, a pokazalo se da će ih biti i više. Radovi na razminiranju tzv. Dardanske šume, vrijedni oko tri milijuna kuna, počeli su sredinom prosinca, a nakon božićnih i novogodišnjih blagdana nastavljeni su 9. siječnja, rekao je Crnković.

ZAGREB - Mario Čerhak, vlasnik zagrebačkog restorana u kojem je bivši premijer Ivo Sanader snimljen u razgovoru s predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem svjedočeći na zagrebačkom Županijskom sudu nije uspio objasniti kako je od snimke cijelog susreta ostalo samo nekoliko minuta materijala. Također nije odgovorio niti na pitanje kako je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji ga je navodno nazvao i pitao za snimku, znao da ona uopće postoji.

Nakon niza nelogičnosti i neodgovorenih pitanja sudac Ivan Turudić upozorio ga je da od svjedočenja ne radi farsu, ne komentira pitanja ili na njih odgovara protupitanjima. Od svjedoka se također nije moglo doznati zašto je, nakon brisanja većine snimki na kojima je bio bivši premijer, ostavio baš ovu koja se koristi kao dokaz u postupku gdje se Sanadera tereti da je od predsjednika uprave MOL-a primio 10 milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini. Obrana bivšeg premijera prigovorila je istinitosti Čerhakova iskaza ističući da je sudjelovao u sprezi DORH-a i medija te da je "samo jedan u nizu likova koji u ovom slučaju svjedoče o nebitnim okolnostima". Sanaderovi odvjetnici ranije su prigovorili i na iskaz prvog današnjeg svjedoka Branka Radoševića koji je kazao da ga je bivši premijer prisiljavao da obavi poslove nužne za izdvajanje nerentabilnog plinskog poslovanja iz Ine.

ZAGREB - U povodu obilježavanja 50. obljetnice smrti velikog hrvatskog kipara Ivana Meštrovića u ponedjeljak, 16. siječnja Muzeji Ivana Meštrovića organiziraju izložbu "Meštrovićeve Crikvine" te predstavljanje istoimene knjige autorice Maje Šeparović Palada u Galeriji Meštrović Kaštelet-Crikvine u Splitu. Riječ je o pokušaju da se prvi put sveobuhvatno i na jednom mjestu interpretira povijest sklopa Meštrovićeve Crikvine. Smješten u splitskom predjelu Meje u blizini Galerije Meštrović, sakralno-umjetnički kompleks Meštrovićeve Crikvine nastao je Meštrovićevom obnovom ruševnog utvrđenog poljoprivrednog imanja s ostatcima građevina Kaštilca Capogrosso iz 16. stoljeća. Izložba ostaje otvorena do 16. travnja.

Atelijer Meštrović u Splitu, u čijem je sastavu i kompleks Kaštelet-Crikvine, dio je mreže muzeja i galerija kojima upravlja Fundacija Ivana Meštrovića, zajedno s Atelijerom Meštrović koji se nalazi u obiteljskoj kući i atelijeru u Zagrebu, te obiteljskom grobnicom Crkvom presvetog otkupitelja u Otavicama.

ZAGREB - Knjiga "Komedije od Pometa" Marina Držića, koju je priredio Matko Sršen predstavljena je danas u Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. O knjizi su govorili teatrologinja Dubravka Carić - Crnojević, kazališna kritičarka Mira Muhoberac, književni povjesničar Antun Pavešković, nakladnik Mišo Nejašmić i priređivač Matko Sršen. Sršen je ocijenio kako je Držić veliki pisac unutar naših granica, jer zbog izgubljenih, a još uvijek nerekonstruiranih djela, gotovo je nepoznat izvan naših granica. Knjiga "Komedije od Pometa" (651 str.) sastavljena je od tri dijela. U prvom su Sršenova Pomet paradigma - rekonstrukcijski pristup držićulogije, Pometovim tragom i Dundo Marojev atentat na Držića te teatrologija držićijane - Pomet-teatar, Držićev teatar prije Držića i Držić i teatar igara kao i prilog o jubilarnoj držićologiji. U drugom dijelu je duologija Pomet i Dundo Maroje, a u trećem dodatci s Marinkovićevim tekstom varijanta svršetka Kombolove nadopune Dunda Maroja, redakcijske nadopune izdanju, anatomija leksikonske držićologije, rječnik, literatura, indeks imena te sažetak na engleskom jeziku.

(Hina) xdd ydd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙