FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte u Londonu na putu 14-postotnog godišnjeg dobitka

Autor: mkuz
LONDON, 30. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Cijena nafte na londonskom tržištu u petak se zadržala blizu 108 dolara, poduprta prijetnjama Irana o zatvaranju ključnog morskog puta za prijevoz nafte zbog čega su u drugom planu bili podatci o neočekivanom skoku američkih zaliha, te je na putu da završi 2011. na godišnjem dobitku od 14 posto.

Barel sirove nafte na londonskom tržištu pojeftinio je za 11 centi, na 107,90 dolara. Analitičari smatraju da veći pad cijena priječe napetosti između Irana i SAD-a nakon prijetnje zatvaranja ključnog Hormuškog tjesnaca.

Istodobno je na američkom tržištu barel poskupio 18 centi, na 99,83 dolara.

Tržište nafte završit će 2011. godinu slično kako ju je i započelo, sa strahom od poremećaja u isporukama nafte iz bliskoistočnih zemalja i Sjeverne Afrike, što podupire cijene.

"Iran pomaže jačanju cijena nafte dok cijene drugih roba padaju", rekao je Andrey Kryuchenkov iz VTB Capitala. "Geopolitičke napetosti i neizvjesnosti na strani ponude nafte vjerojatno će povećati volatilnost", dodao je.

Podršku cijenama nafte pružili su i najnoviji dobri gospodarski pokazatelji iz SAD-a pa će važan čimbenik u budućim kretanjima kojeg će pomno pratiti tržišta biti tempo gospodarskog oporavka u najvećem svjetskom gospodarstvu.

Analitičari iz Reutersove ankete očekuju da će cijena nafte u 2012. biti tek nešto niža, u visini 105 dolara za barel.

U međuvremenu je OPEC na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 106,75 dolara, što znači da je pala 76 centi u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙