FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Napetosti oko Irana i podaci iz SAD-a poduprli cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 2. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima budući da su naznake održivog oporavka u SAD-u i pojačane napetosti oko značajnog baftnog izvoznika Irana nadječale zabrinutost zbog dužničke krize u eurozoni.

Barel sirove nafte poskupio je na tržištu u Londonu 50 centi, na 109,49 dolara. Na američkom je tržištu njegova cijena porasla u gotovo identičnom iznosu, te se barelom trgovalo po 100,76 dolara.

Europska unija i Sjedinjene Države pooštrili su u četvrtak sankcije protiv Irana zbog pojačane zabrinutosti oko nuklearnog programa te članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC). To je pojačalo strah od mogućih poremećaja u opskrbi iz Irana.

"Iranska situacija spada među faktore koji bi stvarno mogli poduprijeti cijene nafte", tumači Tony Machacek iz londonskog Jefferies Bachea. "Trenutno taj faktor podupire cijene nafte i jedan je od razloga zbog kojeg vam se čini da se cijene neće previše udaljiti od sadašnje razine čak i ako neočekivano stignu nove loše gospodarske vijesti", rekao je.

Proizvodne aktivnosti u Sjedinjenim Državama na najvišoj su razini u pet mjeseci, izvijestio je u četvrtak tamošnji Institut za upravljanje nabavom (ISM). Njegovo izvješće nadovezalo se na ohrabrujuće podatke o osobnoj potrošnji u SAD-u i otvaranju radnih mjesta u privatnom sektoru.

"Podaci iz SAD-a su snažni i također su poduprli cijene nafte. Tržište teži rastu, ali je nesigurno dok ne vidi rješenje krize za eurozonu", rekao je Victor Reci iz singapurskog Informa Global Markita.

Ulagači će u petak pomno pratiti i ključne podatke o američkoj zaposlenosti u studenom radi eventualnih dodatnih naznaka eventualnog ubrzavanja rasta u SAD-u.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u petak na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u četvrtak iznosila 109,41 10,38 dolara, što znači da je pala 97 centa u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙