FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pad cijena nafte zbog zabrinutosti u vezi s eurozonom

Autor: mkuz
LONDON, 1. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u četvrtak na međunarodnim tržištima uslijed naznaka daljnjeg usporavanja gospodarskog rasta u Europi, koje bi po procjeni Goldman Sachsa moglo smanjiti potražnju za naftom.

Barel sirove nafte pojeftinio je na tržištu u Londonu 58 centi, na 109,94 dolara. Na američkom je tržištu njegova cijena ostala gotovo nepromijenjena, pa se barelom trgovalo po 100,24 dolara.

"Smatramo da će tržište sirove nafte i u narednom razdoblju balansirati između trenutno tijesnih zaliha i prijetnje da bi europska dužnička kriza mogla izazvati globalnu gospodarsku recesiju u bliskoj budućnosti, što bi pak rezultiralo oštrim padom potražnje za naftom", priopćili su na temelju istraživanja analitičari Goldman Sachsa na čelu s voditeljem Davidom Greelyjem.

Time su analitičari jedne od najvećih banaka Wall Streeta ignorirali neočekivanu koordiniranu najavu središnjih banaka u srijedu o jačanju likvidnosti u svjetskom financijskom sustavu. Američka (FED), europska (ECB) i središnje banke Kanade, Britanije (BoE), Japana i Švicarske dogovorile su da će za pola postotnog boda sniziti cijenu privremenih dolarskih zajmova bankama.

Odvojeno je u četvrtak kineski indeks menadžera nabave u istraživanju HSBC-a pao u studenom na najnižu razinu u 32 mjeseca, ukazujući na usporavanje aktivnosti u drugom po veličini svjetskom potrošaču energije, zbog slabljenja domaće i inozemne potražnje.

Ti su se podaci nadovezali na odluku kineski monetarnih vlasti u srijedu da snize razinu obveznih rezervi za banke po prvi puta u tri godine. Potez je protumačen kao signal kineskih vlasti da je potpora gospodarskog rastu njihov prioritet, rekao je Monty Guild iz losangeleskog Investment Managementa.

"Gospodarski će se rast nastaviti u Kini i uskoro će se vratiti na visoke razine na koje smo navikli u svijetu. Oduvijek smo vjerovali u postupno usporavanje Kine, a ovi potezi pokazuju da kineske vlasti i dalje priželjkuju godišnju stopu rasta od osam posto", dodao je Guild.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u četvrtak na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u srijedu iznosila 110,38 dolara, što znači da je porasla 64 centa u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙