FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftna tržišta razapeta između nade u oporavak i straha od europske krize

Autor: mkuz
LONDON, 21. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte balansirale su u srijedu na međunarodnim tržištima između optimizma koji su potaknuli najnoviji gospodarski pokazatelji iz Sjedinjenih Država i i nove mjere Europske središnje banke za poticanje kreditiranja i obnovljenih bojazni da to neće biti dovoljno da se prevlada kriza u eurozoni.

Cijena barela sirove nafte na londonskom tržištu ostala je tako gotovo nepromijenjena na 106,78 dolara, nakon što je u utorak zabilježila najveći dnevni rast od sredine listopada, poskočivši za 3,9 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 27 centi višoj cijeni od 97,51 dolara.

Europska središnja banka plasirala je u srijedu 489 milijardi eura trogodišnjih kredita bankama u eurozoni uz vrlo povoljne kamate kako bi potaknula kreditiranje i time poduprla rast u zoni primjene jedinstvene europske valute koju potresa dužnička kriza.

Taj je potez potaknuo rast na tržištima dionica ali je optimizam ubrzo splasnuo.

Tržišta su oraspoložili i pozitivni podaci iz Sjedinjenih država, koji su pokazali da je u studenom započeta gradnja najvećeg broja kuća i izdano je najviše građevinskih dozvola u proteklih godinu i pol dana. Ti su podaci najnovija naznaka ubrzavanja procesa gospodarskog oporavka.

"Dva su čvrsta pokazatelja preporoda u SAD-u - jedan je zapošljavanje a drugi su nekretnine," rekao je Tony Nunan iz korporacije Mitsubishi. "Tu se još pojavljuje geopolitička neizvjesnost na Bliskom istoku, Iran i Sirija", dodao je.

Ujedno je najnovije izvješće Američkog instituta za naftu (API) u utorak pokazalo snažan pad zaliha sirove nafte u prošlom tjednu, za čak 4,6 milijuna barela, dvostruko snažniji no što se očekivalo.

Slika o razinama zaliha bit će jasnija nakon što vlada tijekom dana objavi svoje tjedno izvješće.

Potporu cijenama nafte pružaju i strahovanja od poremećaja u opskrbi, nakon što su diplomati Sjedinjenih Država, Europske unije i ostali saveznici u utorak odlučili pojačati pritisak na Iran kako bi prisilili Teheran da pristane na obnovu pregovora o nuklearnom programu, rekao je talijanski diplomatski izvor.

OPEC je odvojeno na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 105,05 dolara, što znači da je bila 2,14 dolara viša nego u ponedjeljak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙