FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Cijena nafte porasle nakon izvješća o kineskim ulaganjima

Autor: mkuz
LONDON, 9. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima nakon Reutersova izvješća da će kineska središnja banka osnovati novi investicijski instrument vrijedan 300 milijardi dolara od kojeg će dio biti fokusiran na Europu.

Barel sirove nafte poskupio je tako na tržištu u Londonu 80 centi, na 108,91 dolar, nakon što se prethodno spustio na 107,11 dolara. Na američkom je tržištu njegova cijena bila u plusu 60 centi i barelom se trgovalo po 98,94 dolara.

Reutersovo je izvješće potpirilo nadu da će sredstva iz drugog po veličini svjetsko gospodarstva s najvišim stopama rasta možda biti usmjerena na podupiranje europskog rasta i da će ublažiti utjecaj dužničke krize u eurozoni.

Thorbjoern Bak Jensen iz Global risk managementa kazao je da je Reutersovo izvješće popravilo raspoloženje na tržištu koje je bilo prilično loše s obzirom na podjele na summitu Europske unije.

"Donekle je poduprlo sklonost riziku", konstatirao je Bak Jensen.

Na summitu čelnika EU-a dvadesettroje od ukupno njih 27 poduprlo je tješnju integraciju i strože proračunske propise u eurozoni, ali je Britanija odbacila predložene izmjene i dopune jer nije uspjela ishoditi ustupke. Rascjep produbljuje zabrinutost da zakonodavci neće uspjeti pronaći rješenje za dužničku krizu u eurozoni, što dovodi do usporavanja gospodarskih aktivnosti i koči potražnju za naftom.

"Tržište je od summita očekivalo više a razočarano je i što Europska središnja banka ne poduzima odlučnije mjere", rekao je Cartsen Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

U međuvremenu je ojačao i rizik poremećaja u opskrbi iz Irana, jer se očekuje da će čelnici EU-a na summitu u petak zatražiti sankcije protiv Teherana zbog nuklearnog programa.

OPEC je u petak odvojeno na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u četvrtak iznosila 109,02 dolara, što znači da je pala 1,08 dolara u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙