FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uspješna talijanska aukcija poduprla europske burzovne indekse

Autor: mpuk
LONDON/FRANKFURT/PARIZ, 28. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi ojačali su u srijedu u slaboj trgovini nakon što je raspoloženje ulagača popravila upola niža kamatna stopa na današnjoj aukciji talijanskog kratkoročnog duga nego na prethodnoj aukciji, što je povećalo očekivanja u vezi potražnje na sutrašnjoj aukciji talijanskih obveznica.

Indeks Londonske burze FTSE je ojačao 0,6 posto, na 5.546 bodova, pariški CAC 0,5 posto, na 3.119 bodova, a frankfurtski DAX 0,1 posto, popevši se na 5.895 bodova.

Aukcija talijanskog kratkoročnog duga pomogla je ublažiti zabrinutosti ulagača da će slaba likvidnost otežati prodaju 8,5 milijardi eura talijanskih dugoročnih obveznica u četvrtak.

Tržište je nastavilo jačati nakon aukcije budući da su novi paket štednje i jeftini dugoročni krediti Europske središnje banke (ECB) poboljšali raspoloženje ulagača, smatraju analitičari.

"Nešto je bolje raspoloženje na tržištima obveznica u eurozoni, i to bi trebalo pogodovati sutrašnjoj aukciji. Italija se okrenula prema mjerama štednje koje su poboljšale raspoloženje, a jeftine pozajmice ECB-a bankama dodatni su plus budući da se mogu iskoristiti za potporu tržištu", kazao je Mike Lenhoff iz tvrtke Brewin Dolphin.

Ulagači su ipak oprezni uoči sutrašnje aukcije talijanskog dugoročnog duga. Prinosi na 10-godišnje talijanske obveznice i dalje su opasno blizu sedam posto, a tržišta će vjerojatno postati nervoznija ako se zadrže dulje vrijeme na toj razini.

Talijanska banka Intesa Sanpaolo, čije kretanje dionica je vrlo povezano s kretanjima prinosa na talijanske obveznice, bila je jedna od najvećih dobitnika. Dionice su joj ojačale tri posto.

Među dobitnicima izdvajao se britanski sektor maloprodaje, predvođen maloprodajnim lancem Tesco čije su dionice dobile na vrijednosti 2,5 posto.

Nove smjernice ulagačima mogli bi dati današnji podaci iz američkog gospodarstva, uključujući one o tjednoj nezaposlenosti i kućama u izgradnji te o PMI indeksu proizvodne aktivnosti za čikašku regiju.

Indeks tokijske burze Nikkei oslabio je 0,2 posto na 8.423 bodova.

(Hina) xmpv yvmo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙