FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nada u rasplet dužničke krize podigla europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/PARIZ, 5. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u ponedjeljak su ojačali, predvođeni bankovnim sektorom, jer se ulagači nadaju da će njemačka kancelarka i francuski predsjednik prevladati razlike i usuglasiti se oko mjera za suzbijanje dužničke krize eurozone pred ključni ovotjedni summit EU-a.

Londonski Ftse indeks ojačao je 0,74 posto, na 5.593 boda, frankfurtski DAX za gotovo jedan posto, na 6.140 bodova i pariški CAC za gotovo 1,6 posto, na 3.215 bodova.

U bankovnom sektoru zabilježeni su najveći dobitnici, pri čemu su se posebno isticali talijanski UniCredit i Intesa SanPaolo, sa skokom cijene dionica od 5,2 posto, odnosno 3,9 posto, te francuski BNP Paribas, čije su dionice ojačale 5,3 posto.

Poticaj talijanskim dionicama pružio je novi talijanski plan štednje 'težak' 30 milijardi eura, koji je smanjio tenzije u vezi državnih financija trećeg najvećeg gospodarstva eurozone. U takvim okolnostima pali su prinosi na 10-godišnje državne obveznice, na 6,5 posto.

Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy na današnjem će sastanku pokušati naći zajedničko stajalište o mjerama stroge proračunske discipline u eurozoni, vjerojatno kroz promjenu Europskog ugovora, za koje žele da ih podrži svih 27 članica an summitu 9. prosinca u Bruxellesu.

"Još postoje velike razlike u stajalištima Angele Merkel i Nicolasa Sarkozyja, tako da nam predstoji promjenjiv tjedan a postoji rizik da svako razočaranje potakne povlačenje. No, gledano na srednji rok, izgledi su relativno pozitivni. Talijanska vlada uistinu dobiva na vjerodostojnosti, a to je vrlo važno za obnovu povjerenja", kazao je trgovac Patrice Perois iz Kepler Capital Marketsa.

Od dobitnika u financijskom sektoru još su se isticali ING, sa skokom cijena dionica od 3,6 posto, te španjolski bankovni div BBVA, čije su dionice ojačale 2,3 posto.

S druge strane, pad cijena zabilježile su dionice farmaceutskih tvrtki poput Novartisa i AstraZenece, za 0,7 odnosno 0,6 posto.

Među pojedinačnim gubitnicima isticao se i njemački Commerzbank, s padom cijene dionice od 5,3 posto nakon medijskih napisa da bi ga država mogla nacionalizirati ako se ukaže potreba. Od njemačkih dionica, gubicima se još izdvaja softverski div SAP, čije su dionice oslabjele 1,8 posto nakon što je objavio 3,4 milijardi dolara tešku ponudu za preuzimanje američke softverske tvrtke SuccessFactors.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,6 posto, na 8.695 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙