FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: slijedi li 'uspon Djeda Mraza'?

Autor: neba
NEW YORK, 27. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se prošloga tjedna S&P 500 indeks probio u pozitivno područje u odnosu na početak godine, a posljednji tjedan trgovanja u 2011. pokazat će može li se uspon cijena dionica nastaviti i na početku 2012. godine.

Dow Jones indeks ojačao je prošloga tjedna 3,6 posto, na 12.294 boda, dok je S&P 500 porastao 3,7 posto, na 1.265 bodova, a Nasdaq indeks 2,5 posto, na 2.618 bodova.

Zahvaljujući podacima koji ukazuju na jačanje američkog gospodarstva, prošloga je tjedna S&P 500 indeks porastao četiri dana zaredom, probivši se u petak iznad 200-dnevnog pomičnog prosjeka. Probio se i u pozitivno područje u odnosu na početak godine, pa je sada na dobitku od 0,6 posto.

No, obujam trgovanja bio je mršav jer europska dužnička kriza zabrinjava ulagače i pritišće tržište.

Zbog toga mnogi ne očekuju uobičajeni 'uspon Djeda Mraza', sezonski rast cijena dionica u posljednjih pet trgovinskih dana godine i dva prva dana iduće godine.

Upozorenja vodećih svjetskih bonitetnih agencija o mogućem smanjenju kreditnog rejtinga članicama eurozone unijela su nesigurnost na tržište. Smanjenje rejtinga moglo bi uslijediti svakoga časa, pa i između Božića i Nove godine.

„Kako do drugog tjedna siječnja nema aukcija obveznica članica eurozone, Europa vjerojatno neće biti u fokusu ulagača toliko koliko je bila posljednjih mjeseci. Ako ne bude nekih doista loših vijesti, S&P 500 indeks mogao bi dosegnuti i 1.300 bodova“, kaže J. J. Kinahan, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

Posljednjih je mjeseci korelacija između cijena dionica i prinosa na europske obveznice bila vrlo velika. Rast prinosa na talijanske ili španjolske obveznice izazivao je pad cijena dionica.

Ovotjedni događaji na Wall Streetu mogli bi znatno odrediti ton na tržištu za iduću godinu.

Ari Wald, tehnički strateg u Brown Brothers Harrimanu, kaže da je ključna razina S&P-a na 1.260 bodova, gdje se nalazi otpor rastu tog indeksa.

„Proboj S&P-a iznad te granice predstavljao bi argument za daljnji rast tržišta u prvom tromjesečju 2012. godine. S druge strane, podrška S&P-u nalazi se na 1.200 bodova, a ako padne ispod te razine, mogao bi zaroniti i do 1.150 ili 1.130 bodova“, kaže Wald.

Kako su mnogi ulagači već 'zatvorili knjige' za ovu godinu, i ovoga se tjedna očekuje mršav obujam trgovanja, što omogućuje veće oscilacije cijena dionica.

U fokusu ulagača bit će, pak, nekoliko makroekonomskih izvješća. U utorak će biti objavljeni podaci o kretanju cijena kuća, kao i povjerenju potrošača, dok se u četvrtak očekuju izvješća o prodaji postojećih kuća, kao i indeksu menadžera nabave.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙