FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Splićani poduprli akciju "Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi"

Autor: tper
Hrvatski građani jedu samo 8 kilograma ribe godišnje, najčešće jedu plavu ribu, srdelu i oslića, a čak 81 posto ih ističe da bi češće kupovali ribu kada bi bila jeftinija, pokazalo je istraživanje koje je predstavljeno na okruglom stolu o potrošnji ribe u Hrvatskoj održanom u Splitu.

SPLIT/ ZAGREB, 23. prosinca 2011. (Hina) -

Hrvatski građani jedu samo 8 kilograma ribe godišnje, najčešće jedu plavu ribu, srdelu i oslića, a čak 81 posto ih ističe da bi češće kupovali ribu kada bi bila jeftinija, pokazalo je istraživanje koje je predstavljeno na okruglom stolu o potrošnji ribe u Hrvatskoj održanom u Splitu.

Okrugli stol održan je u sklopu akcije "Riba Hrvatske-Jedi što vrijedi", koju su danas na splitskoj Rivi organizirali Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnoga gospodarstva, Hrvatska gospodarska komora i Hrvatska obrtnička komora.

Za vrijeme promocije na splitskoj Rivi vrhunski kuhari su pripremali jela od raznovrsnih proizvoda ribarstva koji su prodavani na 13 štandova po simboličnoj cijeni od pet kuna, a prikupljeni je novac namijenjen za humanitarne svrhe, točnije bolnici u Vukovaru, izvijestili su ih Hrvatske gospodarske komore.

O velikom odazivu građana svedoči i podijeljenih 5.000 porcija, odnosno 1.500 kg ribe, navode iz HGK.

Na okruglom stopu o potrošnji ribe rezultate prvog znanstveno utemeljenog istraživanja zasnovanog na temelju 800 ispitanika s područja cijele Hrvatske predstavila je Vlasta Franičević iz Ministarstva poljoprivrede.

Istraživanje je pokazalo da 95 posto građana radije kupuje domaću ribu, a 92 posto radije svježu nego iz uzgoja.

Ribu kupuje 39 posto muškaraca te 61 posto žena najvećim dijelom u dobi od 45 do 55 godina. Najveći dio onih koji imaju primanja između šest i devet tisuća kuna. Među ispitanicima njih 79 posto radije bi kupilo divlju, a za njih 14 posto je svejedno je li riba iz uzgoja ili divlja.

Potrošači najčešće jedu plavu ribu, srdelu i oslića, dakle ribe niže cjenovne kategorije. Čak 80,9 posto ispitanika istaknulo je da bi češće kupovalo ribu kada bi ona bila jeftinija.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙