FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič

Autor: tper
ZAGREB, 19. prosinca 2011. (Hina) - Hrvatska obrtnička komora (HOK) i Hrvatska gospodarska komora (HGK) predstavile su danas vodič dobre higijenske prakse za trgovinu u poslovanju s hranom i HACCP vodič kojima je cilj podizanje kvalitete rada s hranom i usklađivanje s europskim zakonodavstvom.

Naime, Zakonom o hrani i Pravilnikom o higijeni hrane, do 1. siječnja 2009. bilo je potrebno poslovanje, proizvodnju, pripremu i posluživanje hrane uskladiti s navedenim propisima. Stoga su u suradnji HGK, HOK-a i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije izrađeni ovi vodiči.

Predsjednik Ceha za trgovinu HOK-a Boris Vukelić istaknuo je kako će vodiči biti od velike koristi za gospodarstvo, ali i za same potrošače za koje primjena vodiča u trgovinama znači još veću sigurnost.

Izradom ovih vodiča trgovinama je odrađen velik dio posla i obveza, a provodeći upute iz vodiča i vodeći predviđene evidencijske liste, realiziraju se propisane zakonske obveze, kazao je.

Napominje i kako je na temelju informacija iz vodiča poslovanje moguće i samostalno urediti prema zahtjevima vodiča.

Trgovine imaju dvije mogućnosti, prihvatiti vodič, kazati da rade u skladu s preporukama iz njega, i u tom slučaju ih inspekcije kontroliraju po tome što se u vodiču traži. Drugi način je da samostalno izrade studiju, odnosno da za to angažiraju neku tvrtku što će morati i platiti, objasnio je Ivica Štambuk iz HOK-a.

Potpredsjednica HGK Vesna Trnokop Tanta kazala je kako je vodiče pozitivno ocijenilo Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi te se smatraju nacionalnim vodičima koji su primjenjivi u sektoru trgovine.

Uvođenjem i primjenom vodiča u svakodnevnom radu, provodit će se i preventivne provjere provedbe mjera higijene u pripremi i prodaji hrane u prodavaonicama, odnosno inspekcije će raditi po njemu, najavio je ravnatelj Ureda za sanitarnu inspekciju Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Nenad Lamer.

Nakon vodiča za ugostitelje, pekare i danas predstavljenog za male trgovce iz HOK-a su najavili kako se uskoro planira izraditi i vodič za slastičare.

(Hina) xtp ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙