FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro gotovo nepromijenjen prema dolaru, trgovina mirna i promjenjiva

Autor: vmom
LONDON, 22. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u četvrtak na međunarodnim tržištima odustao od početnih dobitaka prema dolaru u promjenjivoj trgovini s obzirom da se bliži kraj godine, jer brige oko mogućeg intenziviranja krize u eurozoni u idućoj godini okreću ulagače prodaji jedinstvene europske valute nakon svakog jačanja.

Euro je tako nakratko dosegnuo najvišu razinu u danu od 1,3120 dolara, da bi se potom povukao na 1,3070 dolara, što znači da je na dnevnoj razini u plusu tek 0,1 posto. Drži se i dalje iznad najniže razine u 11 mjeseci od 1,2945 dolara, na koju se spustio prošli tjedan.

Dolar nije zabilježio veće promjene ni prema jenu te se njime trgovalo po 78,10 dolara.

Analitičari kažu da jučerašnja aukcija povoljnih trogodišnjih zajmova Europske središnje banke (ECB) gotovo ne daje podršku euru, budući da su prisutne neizvjesnosti oko toga koliko će tako pribavljenih sredstava biti iskorišteno za posrnula gospodarstva eurozone ili kupnju državnih obveznica perifernih članica, s obzirom da banke smanjuju zaduženost i izloženost državnom dugu.

"Dugoročno nova likvidnost neće riješiti problem dužničke krize, neće pomoći južnim europskim zemljama da riješe probleme s kojima se suočavaju u pokušaju da obuzdaju goleme dugove", kazao je Niels Christensen, valutni strateg u banci Nordea.

Tržišni sudionici kažu da prijetnja sniženja rejtinga država eurozone također drži ulagače na oprezu.

"Aktualna kriza nije ni blizu rješenju. Mislim da će se tržišta s povratkom ulagača na posao u siječnju suočiti s novim pritiscima na španjolske i talijanske obveznice i daljnjim pritiscima na euro", kazao je Ulrich Leuchtmann, čelnik valutne strategije u Commerzbanku.

"Ne vidim puno razloga da euro danas ojača prema dolaru".

Također nema naznaka zasad da će banke koristiti ECB-ov novac za kupnju talijanskih i španjolskih obveznice kako bi time pomogle sniziti troškove zaduživanja tih zemalja. Banke će moći pozajmljivati od ECB-a na rok od tri godine uz kamatnu stopu od jedan posto i uložiti ih u kupnju španjolskih i talijanskih obveznica, uz prinos od oko pet do sedam posto, no mogle bi ih radije iskoristiti za jačanje vlastitih bilanci.

"Čak i ako banke iskoriste sredstva za kupovinu imovine, čini se vjerojatnijim da će to onda biti domaća imovina, a ne strana", kazao je Steve Barrow, valutni strateg u Standard Banku u bilješci.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙