FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio, zabrinutosti oko dugova i globalnog rasta prevladavaju na tržištu

Autor: vmom
LONDON, 19. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u ponedjeljak na međunarodnim tržištima oslabio prema dolaru, nadomak najnižoj razini u 11 mjeseci, pri čemu je dolaru podrška stizala od neizvjesnosti izazvanih viješću o smrti sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-ila.

Euro je tijekom dana prema dolaru oslabio 0,1 posto i njime se trgovalo po 1,3021 dolar, nakon što je prošli tjedan pao na najnižu razinu u od siječnja, u visini 1,2945 dolara na trgovinskoj platformi EBS.

Jedinstvena valuta bila je također pod pritiskom u odnosu na švicarski franak, oslabjevši 0,2 posto na 1,2183 franka.

Dolar je pak ostao nepromijenjen prema franku, ali je ojačao 0,2 posto prema jenu, na 77,90 jena.

Pritisci na euro stigli su iz agencije za rejtinge Fitch koja je u petak upozorila da bi mogla sniziti rejting sedam članica eurozone, budući da smatra sveobuhvatno rješenje dužničke krize u eurozoni "u tehničkom i političkom smislu nedostižnim".

Dolaru je pak podršku pružila vijest o smrti sjevernokorejskog čelnika Kima Jong-ila, premda analitičari kažu da utjecaj te vijesti slabi.

"Smrt Kima Jong-ila bila je u središtu pozornosti u vrijeme azijske trgovine, no zasad se euro čvrsto drži oko 1,30 dolara. Tržište je vrlo iscrpljeno u očekivanju kraja godine, a s dolaskom nove godine opet će se vratiti rizici za slabljenje eura", kazala je Audrey Childe-Freeman, čelnica valutne strategije u JP Morgan Private Banku.

Euro ostaje jako osjetljiv na moguća nova sniženja rejtinga u EU budući da čelnici EU-a na nedavnom summitu nisu osmislili uvjerljivo rješenje za dužničku krizu.

Sada će tržišta svu pažnju usmjeriti sastanku ministara financija putem telekonferencijske veze na kojem će se razmotriti prvi nacrt ugovora o fiskalnoj uniji, a razgovarat će se i o iznosima pojedinačnih bilateralnih zajmova prema MMF-u.

Od važnijih vijesti za ovaj tjedan spominje se i Europska središnja banka (ECB), koja se u srijedu sprema ponuditi bankama u eurozoni zajmove s rokom vraćanja za tri godine uz nisku kamatnu stopu kako bi oživjela posustalo međubankovno zaduživanje. Banke bi mogle uzeti zajmove u iznosu 250 milijardi eura na prvoj takvoj aukciji a neki priželjkuju da će ta sredstva iskoristiti za kupovinu državnih obveznica zemalja EU-a i time spustiti prinose.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙