FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Euro oslabio, ECB-ova aukcija zajmova nije vratila povjerenje tržišta

Autor: vmom
LONDON, 21. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Euro je u srijedu oslabio prema dolaru na međunarodnim tržištima deviza, odustavši tako od ranijih dobitaka budući da ni veća od očekivane potražnja za povoljnim zajmovima Europske središnje banke (ECB) nije uvjerila ulagače da će ozbiljni dužnički problemi eurozoni biti riješeni.

Nakon što je nakratko poskočio gotovo jedan posto, dosegnuvši najvišu razinu u tjedan dana od 1,3199 dolara, uzlet eura ubrzo je posustao pa se potom njime trgovalo po 1,3088 dolara, što znači da na dnevnoj razini nije zabilježio veće promjene. Takve oscilacije dodatno je vjerojatno povećao slabiji obujam trgovanja, inače karakterističan za ovo doba godine.

Dolar je i prema jenu ostao gotovo nepromijenjen i njime se trgovalo po 77,82 jena.

U središtu pozornosti tržišta danas je bila budno očekivana ECB-ova aukcija trogodišnjih zajmova, prva takve vrste u povijesti središnje banke eurozone, na kojoj su se teškoćama pogođene banke zadužile za 489,2 milijarde eura. Ulagači su se ponadali da će se time ublažiti prijetnja kreditne krize s kojima su banke suočene i pritisci kojima su kod zaduživanja izložene prezadužene periferne članice eurozone.

Analitičari kažu da su mnogi na tržištu očekivali solidnu potražnju za zajmovima, koji predstavljaju konstruktivan potez kojim ECB želi izaći u susret bankama. Dodaju ipak da je aukcija tek jedan u nizu poteza potrebnih da bi se riješila dužnička kriza u eurozoni, te da će euro ostati pod pritiskom prodaja u nadolazećim mjesecima ako izostanu odlučni potezi europskih političara na putu izlaska iz krize.

"Veliki odaziv na ECB-ovu aukciju bio je očekivan. To zasad ublažava pritiske u eurozoni", kazao je Steven Saywell, čelnik strategije europskih valutnih tržišta u BNP Paribasu.

"To je, međutim, samo jedna od mjera koje ECB mora poduzeti. Time se neće riješiti svi problemi eurozone", poručio je.

Mnogi analitičari očekuju da će euro ostati pod pritiskom.

"Problemi eura neće nestati samo zato što je kraj godine. Ne bih u novu godinu krenula s većim kupovinama eura", kazala je Antje Praefcke, valutna analitičarka u Commerzbanku u Frankfurtu.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙