FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftna tržišta čekaju europski summit

Autor: mkuz
LONDON, 8. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima, poduprte ohrabrujućim gospodarskim pokazateljima iz Sjedinjenih Država i Kine i mogućim europskim sankcijama na uvoz iranske nafte ali ulagači su na oprezu uoči europskog summita.

Barel sirove nafte poskupio je na tržištu u Londonu 59 centi, na 110,12 dolara. Na američkom je tržištu njegova cijena bila u plusu 36 centi, te se barelom trgovalo po 100,85 dolara.

"Temeljni su faktori bolji no što se očekivalo, čini se da se američko i kinesko gospodarstvo stabiliziraju, no trgovanje će biti oprezno uoči europskog sastanka na vrhu", rekao je Tetsu Emori iz tokijskog Astramaxa.

"Smjer u kojem će se tržište kretati, znat će se nakon summita, a dobri rezultati potaknut će cijene na rast", dodao je.

Europski čelnici trebali bi u petak dogovoriti rješenje za dužničku krizu u eurozoni, koje će popratiti prijedlozi o strožem nadzoru fiskalne discipline, dok se Europska središnja banka suočava sa zahtjevima da tiska novac kako bi spriječila klizanje gospodarstva u eurozoni u recesiju.

ECB je u četvrtak očekivano snizila ključne kamatne stope u eurozoni na jedan posto a pozornost tržišta sada je usmjerena na konferenciju za novinstvo novog predsjednika Marija Draghija na kojoj bi trebale biti najavljene mjere pomoći bankama.

Naftna tržišta u međuvremenu nastavlja podupirati mogućnost europske zabrane uvoza nafte iz drugog po veličini proizvođača nafte OPEC-a Irana zbog rada na nuklearnom naoružanju.

Idući tjedan u fokusu će biti redovni sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte OPEC, iako se s obzirom na cijene iznad 100 dolara po barelu ne očekuju velike promjene u proizvodnoj politici izvoznica.

OPEC u četvrtak na svojim internetskim stranicama nije izvijestio o cijeni barela referentne košarice nafte u srijedu, budući se u Austriji slavio blagdan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙