FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobri signali iz Kine poduprli cijene nafte

Autor: mkuz
LONDON, 19. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Cijene sirove nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima, poduprte novim naznakama o popuštanju inflacije u Kini, koje proširuju manevarski prostor vlasti za podupiranje gospodarskog rasta.

Barel sirove nafte poskupio je tako na tržištu u Londonu 85 centi, na 104,20 dolara. U prošlom tjednu pojeftinio je 4,85 posto. Na američkom je tržištu njegova cijena bila viša za 58 centi i iznosila je 94,11 dolara. Ukupno je u prošlom tjednu bio na gubiku 5,9 posto.

Tržišta je na početku novog tjedna ohrabrio podatak o usporavanju rasta cijena kuća i stanova u Kini u studenom na najnižu razinu u ovoj godini, koji je ubilježen kao uspjeh kineskih vlasti u borbi protiv visokih cijena. Popuštanje inflacije omogućit će Pekingu ublažavanje monetarne politike kako bi podupro gospodarski rast.

"Kina ima dovoljno alata da osigura veću likvidnost i izbjegne nagli prijelaz u recesiju, što će poduprijeti cijene nafte", tumači ko slijetanje, koji će podići cijene nafte", tumači Gordon Kwan iz honkonškog Mirae Asset Managementa.

Kineski pokazatelji nadjačali su početni pritisak na tržišta nakon objave informacije o smrti sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-ila, koja je potpirila bojazni u vezi sa sigurnošću s obzirom na sjevernokorejski nuklearni program. Ta je vijest nakratko potaknula rast dolara, valute u kojoj ulagači traže utočište u nesigurnim vremenima. Jači dolar slabi potražnju za naftom među kupcima koji raspolažu ostalim valutama.

"U svjetlu nesigurnosti što će uslijediti nakon njegove smrti te mogućih posljedica za područje Azije, prvotna je reakcija da se traže sigurna utočišta, uključujući i dolar", rekao je Takao Hattori iz tokijskog Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

"Bilo je nekih pritisaka tijekom noći pa su azijske dionice pale nakon vijesti o smrti Kim Jong-ila, ali nisam siguran da će naftna tržišta dulje vrijeme reagirati na rizik povezan sa Sjevernom Korejom", zdodaje Olivier Jakob iz Petromatrixa.

OPEC je odvojeno na svojim internetskim stranicama izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 103,57 dolara, što znači da je bila 1,03 dolara niža nego u četvrtak.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙