FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Naftna tržišta pribojavaju se mjera štednje

Autor: mkuz
LONDON, 6. prosinca 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte blago su porasle u utorak, poduprte ohrabrujućim podatkom o skoku njemačkih industrijskih narudžbi u listopadu, koji je donekle amortizirao strahovanja u vezi s rješavanjem dužničke krize u eurozoni, pri čemu ulagači strahuju da će mjere štednje naškoditi naftnoj potražnji.

Barel sirove nafte poskupio je na tržištu u Londonu 24 centa, na 110,15 dolara. Na američkom je tržištu njegova cijena ostala gotovo nepromijenjena, te se barelom trgovalo po 101 dolar.

Čelnici EU-a sastat će se u petak na ključnom sastanku eurozone na kojem bi, kako se nadaju ulagači, trebalo biti dogovoreno uvjerljivo rješenje za dužničku krizu.

"Cijena će biti viša ako ne postignu dogovor nego ako se ipak dogovore. No, za naftna tržišta dogovor podrazumijeva niz mjera štednje koje će utjecati na potražnju", izjavio je Thorbjoern Bak Jensen iz A/S Global Risk Managementa.

Agencija Standard & Poor's upozorila je u ponedjeljak navečer da bi mogla sniziti rejtinge čak 15 članica eurozone, uključujući Njemačku i Francusku, ovisno o ishodu ovotjednog summita Europske unije.

Protutežu tom upozorenju činio je neočekivani skok njemačkih industrijskih narudžbi u listopadu, po najvišoj stopi od ožujka 2010. Nakon objave tog izvješća dolar je oslabio prema euru, što podupire cijene nafte jer jača kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time i potražnju za naftom.

U međuvremenu su diplomatski izvori i oni bliski naftnoj industriji za Reuters izjavili da su šanse za uvođenje sankcija na iranski izvoz nafte u Europu sve manje zbog sve izraženije skepse u pogledu njihove učinkovitosti. Zemlje su sve sklonije stajalištu da bi sankcije više naškodile njihovim interesima nego što bi smanjile iranske prihode od nafte.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u utorak na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u ponedjeljak iznosila 110,35 dolara, što znači da je porasla 69 centi u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙