FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ublažavanje kineske monetarne politike zakočilo pad cijena nafte

Autor: mkuz
LONDON, 30. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima zbog neizvjesnosti u vezi s planovima za rješavanje krize u eurozoni ali je raspoloženje donekle popravila Kina ublažavanjem monetarne politike radi podupiranja gospodarskog rasta.

Barel sirove nafte pojeftinio je na tržištu u Londonu 49 centi, na 110,33 dolara. Na američkom je tržištu u gotovo istom iznosu poskupio, te se njime trgovalo po 100,27 dolara.

Ministri financija eurozone nisu nakon sastanka u Bruxellesu mogli navesti za koji će iznos povećati zajmodavne kapacitete Europskog fonda za financijsku stabilnost, te bi od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) mogli zatražiti veću pomoć s obzirom na nastavljen rast talijanskih troškova zaduživanja, koji ukazuje na ozbiljne strukturalne gospodarske probleme u zoni primjene jedinstvene europske valute.

"Europa još uvijek nije sposobna smisliti jasan plan, tako da zapravo nema promjena na tom području i čini mi se da je zabrinutost i dalje prisutna", rekao je Olivier Jakob iz švicarskog Petromatrixa.

"Kada vidite prinose koje Italija treba platiti i smanjenje rejtinga banaka itd., zaključit ćete da u Europi još nismo prevladali najgore", dodao je.

Raspoloženje na tržištima popravila je Kina, koja je u srijedu ublažila monetarnu politiku, snizivši razinu obveznih rezervi za banke za pola postotnog boda kako bi poduprla gospodarski rast. Tako je pad cijena nafte na europskom tržištu zakočen dok su na američkim tržištima bile u plusu.

"Ukoliko neka, bilo koja, središnja banka odluči sniziti ključne kamatne stope ili razinu obveznih rezervi, takav potez načelno podupire cijene nafte", tumači Thorbjoern Bak jensen iz Global Risk Managementa sa sjedištem u Kopenhagenu.

Taj je kineski potez donekle prigušio zabrinutost zbog izostalog napretka u rješavanju dužničkog problema eurozone.

U međuvremenu je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u srijedu na svojim internetskim stranicama izvijestila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 109,74 8,75 dolara, što znači da je porasla 99 centa u odnosu na prethodni dan.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙