FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dvla
ZAGREB, 18. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 21 sat.

LONDON

Predsjednik SAD-a Barack Obama i drugi svjetski čelnici u nedjelju su istaknuli doprinos preminulog bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela nazvavši ga skromnim junakom čiji je otpor komunizmu pomogao stvaranju ujedinjene i slobodne Europe. "Njegov miran otpor uzdrmao je temelje jednog imperija, izložio prazninu represivne ideologije i dokazao da je moralno vodstvo snažnije od bilo kakvog oružja", rekao je Obama u izjavi dodavši da ga je Havel nadahnjivao. "On je također utjelovljavao težnje polovice kontinenta odsječenog željeznom zavjesom i pomogao pokrenuti tok povijesti koji je doveo do ujedinjene i demokratske Europe". Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy je rekao da je "Francuska izgubila prijatelja, a Europa jednog od njenih mudrih ljudi". Britanski premijer David Cameron podsjetio je na ustanak u Pragu 1989. koji je okončao od SSSR-a podržanu vlast. "Nitko iz moje generacije nikada neće zaboraviti te moćne prizore s Vaclavskih namesti", rekao je Cameron.

MOSKVA

U nesreći ruske naftne platforme Kolskaja koja je u nedjelju potonula tijekom tegljenja u Ohotskom moru, više od 50 osoba je poginulo ili se smatra nestalima. Dužnosnici službi spašavanja su rekli da su ledolomac i remorker spasili 14 radnika s platforme na kojoj je u trenutku nesreće bilo 67 osoba, a iz mora su izvadili četiri tijela. Ostatak posade smatra se nestalim no kako je temperatura mora bila jedan stupanj Celzija članovi posade Kolskaje imali su samo 30 minuta vremena do smrti od smrzavanja. "Kolskaja se nagnula i potonula za 20 minuta. Dubina mora na mjestu nesreće je 1042 metra", navela je ruska agencija za vodni promet na svojoj internetskoj stranici. Agencije prenose da se platforma tijekom tegljenja od Kamčatke po olujnom nevremenu prevrnula i potonula na dalekom istoku Rusije oko 200 kilometara od obale Sahalina.

MOSKVA

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev pozvao je na reformu "iscrpljenog" ruskog političkog sustava što je znak da ulični prosvjedi i nezadovoljstvo 12-godišnjom vladavinom Vladimira Putina počinju pokazivati određeni utjecaj. Medvedev i Putin su odbacili tvrdnje prosvjednika da su izbori održani 4. prosinca narušeni prijevarama i oglušili se na zahtjeve za njihovo ponovno održavanje. Također su nastojali umanjiti važnost prosvjeda pred ponovnu kandidaturu Vladimira Putina za predsjednika na izborima u ožujku iduće godine. Putin je, međutim, u četvrtak u svom godišnjem razgovoru s građanima na televiziji naznačio davanje nekih političkih ustuupaka. On je rekao da bi mogao izmijeniti zakon o registraciji oporbenih stranaka i dopustiti da se guverneri regija, ukoliko se njihova kandidatura unaprijed odobri, biraju na izborima umjesto da ih postavlja predsjednik.

WASHINGTON

Sjedinjene Države trebale bi ovoga tjedna objaviti znatnu donaciju hrane Sjevernoj Koreji, što je prvo opipljivo postignuće nakon više mjeseci tajnih diplomatskih kontakata između dvije strane, izvijestila je nedjelju američka televizijska mreža MSNBC. Objava davanja pomoći u hrani, koja je moguća već u ponedjeljak, bit će ne samo dobra vijest za Sjevernu Koreju nego će i otvoriti put za drugi ključni sastanak Sjeverne Koreje i SAD-a u četvrtak u Pekingu, koji bi u roku od nekoliko tjedna mogao dovesti do obnove pregovora o nuklearnom razoružanje u koje su uključeni i Kina, Japan, Rusija i Južna Koreja. Po agencijskim izvješćima idućih će dana vjerojatno uslijediti i dogovor o obustavi spornog sjevernokorejskog programa obogaćivanja urana, prenio je MSNBC.

NEW YORK

Muškarac odjeven kao službenik za dezinskeciju u subotu je polio zapaljivom tekućinom i živu spalio 64-godišnju ženu u dizalu jedne stambene zgrade u newyorškoj četvrti Brooklyn, a monstruozni zločin snimile su nadzorne kamere, izvijestio je u dnevni list New York Times. Uzemirujuće video snimke u početku djeluju rutinski: muškarac odjeven kao istrebljivač gamadi, s rukavicama, zaštitnom maskom i s kontejnerom prskalice na leđima, vozi se dizalom na peti kat. Nešto kasnije, starija žena koja nosi namirnice vozi se istim dizalom do petog kata. Dvije kamere koje snimaju iz različitih pozicija, jedna u malome dizalu a druga na hodniku, pokazuju kako se vrata dizala otvaraju i pristupa im muškarac s kontejnerom. Muškarac afroameričkog podrijetla, 40-ih godina, prska sprej ženi u lice, onda je od glave do pete polijeva s onime što je jedan gradski službenik nazvao katalizatorom dok se ona okreće i pokušava zaštititi podižući ruke, a vrećice s namirnicama joj visi sa zapešća.

ZAGREB

U povodu smrti bivšeg češkog predsjednika Vaclava Havela, bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je izraze iskrenog suosjećanja predsjedniku Češke Vaclavu Klausu i češkim građanima, ističući da je njegova smrt gubitak ne samo za Češku, nego i za Europu. Uspješni pisac, istaknuti čelnik građanskog pokreta koji je tražio više slobode i demokraciju u vrijeme komunističkog režima, posljednji predsjednik Čehoslovačke i nakon njezina mirnog raspada predsjednik Češke Republike u dva mandata, Havel je ostavio dubok i trajan trag na svim područjima svog djelovanja, a posebno je značajna njegova uloga u transformiranju češkoga društva iz autokratskog u demokratsko, bez dubokih potresa i podjela, istakao je u poruci sućuti Mesić.

BEČ

Hrvatska glazbenica i etnologinja Lidija Bajuk i pijanist Matija Dedić održali su u nedjelju navečer u Schubertovoj dvorani Kursalona Huebner u Beču božićni koncert predstavivši CD Zipčica. Na programu su bile stare, skoro zaboravljene hrvatske božićne narodne pjesme iz tradicionalne kulturne baštine, što je i sadržaj CD-a Zipčica koji je izašao 2010. godine, a zajednički je etnološki projekt u očuvanju hrvatske glazbene baštine dvojca Bajuk-Dedić. Kao gost na koncertu nastupila je i mezosopranistica Sandra Hraščanec. Koncert su organizirali austrijsko-hrvatsko društvo u Beču, ogranak Matice Hrvatske u Beču i Kursalon Huebner - poznat po tome što je u njemu nekada muzicirala dinastija Strauss.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙