FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dhai
ZAGREB, 17. prosinca 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat:

MANILA - Tropska oluja Washi koja hara na jugu Filipina odnijela je 440 života, priopćio je u subotu filipinski Crveni križ. Otak Mindanao najteže je stradao: 215 osoba poginulo je u Cagayan de Oru, jednoj od najvećih luka na tome otoku, a 144 u obližnjem Iliganu, rekao je za France Presse glavna tajnica Crvenog križa Gwendolyn Pang. Ona je dodala da bi broj stradalih mogao porasti. Oluja je zahvatila otok Mindanao a gotovo 2000 osoba ugroženih poplavama spasila je vojska kamionima, brodovima i helikopterima

BAGDAD - NATO je u subotu zaključio svoju sedam godinu dugu misiju obuke u Iraku istodobno s povlačenjem vojnika SAD-a iz te zemlje. NATO savez je u ponedjeljak rekao da će okončati svoju misiju nakon što su propali razgovori s iračkim dužnosnicima o produženju misije uslijed neslaganja oko pravnog okvira za pripadnike NATO snaga u Iraku.

Američke su snage u petak predale iračkim dužnosnicima svoju posljednju vojnu bazu nakon formalne ceremonije povodom okončanja gotovo devet godina ratovanja u Iraku. NATO je svoju misiju obuke u Iraku počeo 2004. godine no ta je misija bila manjih razmjera od one u Afganistanu. Savez je pružio stručnu pomoć iračkim snagama sigurnosti u područjima kao što su logistika i održavanje reda a oko 100 pripadnika NATO obučavalo je više od 5.000 iračkih vojnika i 10.000 policajaca.

MOSTAR - Vlasti Republike Hrvatske izručit će sljedećeg tjedna Bosni i Hercegovini Dragana Paravinju optuženog za silovanje i ubojstvo Antonije Bilić iz Drniša kako bi Okružni sud u istočnom Sarajevu mogao donijeti drugostupanjsku presuda, nakon što je u prvostupanjskom postupku proglašen krivim za silovanje i osuđen na dvoipolgodišnju kaznu zatvora, izvijestili su u subotu mediji u BiH. Po navodima iz tužiteljstva u istočnom Sarajevu Paravinja će 22. prosinca nazočiti sudskoj raspravi nakon što su se tamošnje tužiteljstvo i obrana žalili na prvostupanjsku presudu kojom je potvrđeno da je 2002. godine silovao ženu s Pala. Tužiteljstvo je tražilo izricanje daleko strože kazne dok je Paravinjin odvjetnik zatražio oslobađajuću presudu. U Tužiteljstvu u istočnom Sarajevu nisu mogli potvrditi hoće li nakon izricanja drugostupanjske presude biti ponovno izručen Hrvatskoj.

ŽENEVA - Ministarska konferencija Svjetske trgovinske organizacije (WTO) jednoglasno je primila Crnu Goru u punopravno članstvo, na plenarnoj sjednici u subotu u Ženevi, zadnjeg dana skupa koji se održava svake druge godine. Crnu Goru je na svečanosti prijama zastupao premijer Igor Lukšić (35). Zahvalivši se na prijamu, premijer je istaknuo da se ovaj događaj može smatrati "dobrim znakom za strane ulagače" zainteresirane za ulaganje u Crnoj Gori. Crna Gora ima sada vremena do 31. svibnja 2012. da ratificira sve dokumente u vezi sa članstvom.

TRIPOLI - Američki ministar obrane Leon Panetta, prvi šef Pentagona koji je posjetio Libiju, rekao je u subotu da Tripoli može postati "važan partner" Washingtona na polju sigurnosti, nedugo nakon najave ukidanja glavnine američkih sankcija toj zemlji.

"Vjerujem da ova, nova Libija, može postati važan partner Sjedinjenih Država na području sigurnosti", rekao je Panetta na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s libijskim premijerom Abdelom Rahimom al-Kibom. "Želimo graditi tijesno partnerstvo s libijskom vladom. Spremni smo pružiti svu moguću pomoć u duhu prijateljstva i uzajamnog poštovanja", dodao je. "Mi jesmo i bit ćemo vaši prijatelji i partneri". Odgovarajući na pitanje o obliku suradnje na polju sigurnosti, Panetta je kazao da "zasad dakako nema pregovora o oružju i o vojnoj opremi". Al-Kib je pak rekao da je SAD voljan pomoći Libiji u obnovi, "bez upletanja" u unutarnja pitanja.

DOHA - Arapska liga razmatra mogućnost da se obrati Vijeću sigurnosti UN-a kako bi se "usvojile arapske odluke o Siriji", izjavio je u subotu u Dohi katarski premijer Hamas ben Jassem Al-Khalifa, aludirajući na odluku o pozivu Siriji da do srijede omogući ulazak promatrača u zemlju. "Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja raspravljat će o tome na summitu 21. prosinca", precizirao je šeik Hamad nakon sastanka ministarskog odbora Arapske lige o Siriji. Arapska liga je odgodila redoviti sastanak ministara vanjskih poslova u Kairu kako bi odvagnula odgovor Sirije na inicijative za okončanjem nasilja u kojem je od početka pubune protiv predsjednika Bašara al-Asada početkom godine ubijeno više od 5.000 ljudi.

ZAGREB/PRAIA - Pjevačica sa Zelenortskih otoka Cesaria Evora prozvana "bosonoga diva" umrla je u subotu u bolnici u svojoj domovini, priopćio je tamošnji ministar kulture Mario Lucio Sousa a prenosi France presse. Svjetski poznata pjevačica umrla je u 70. godini, nepuna tri mjeseca pošto je najavila da više neće održavati koncerte zbog narušena zdravlja. Ona je objavila da završava svoju karijeru nakon nekoliko kirurških zahvata, među kojima je bila operacija na srcu. Evora je 2008. godine pretrpjela i moždani udar tijekom turneje u Australiji. U Hrvatskoj je nastupila u Zagrebu 2002. i 2007., u Puli 2003. te u Splitu 2006. godine.

ZAGREB - Beach Boysi su nakon više mjeseci glasina konačno objavili pojedinosti turneje te ponovno okupljanje skupine povodom 50. obljetnice njihova rada, izvijestio je u subotu časopis The Rolling Stone. Na turneji će sudjelovati Brian Wilson, Al Jardine, Bruce Johnston i David Marks a planirano je 50 koncerata od kojih će prvi biti na Jazz Festu u New Orleansu krajem travnja. Ranije ove godine su se Beach Boysi vratili u studio kako bi ponovno snimili njihov klasik iz 1968. godine "Do It Again" za planirani novi album a u studio se namjeravaju vratiti ovoga mjeseca.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙