FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: dvla
ZAGREB, 17. prosinca 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

MANILA

Tropska oluja Washi koja hara jugom Filipina usmrtila je najmanje 180 osoba a gotovo 400 ih se smatra nestalima, prema najnovijim podacima iz vojnog izvora u subotu. Oluja je zahvatila otok Mindanao gdje je pronađeno 97 tijela u Cagayan de Oru, jednoj od glavnih otočnih luka. U gradiću Iliganu poginulo je najmanje 75 osoba, rekao je vojni glasnogovornik, pukovnik Leopoldo Galon, dodajući da se samo u ta dva grada 375 osoba smatra nestalima. Gotovo 2000 osoba ugroženih poplavama spasila je vojska kamionima, brodovima i helikopterima, dodao je on. Oluja popraćena vjetrom jačine 75 km/h u subotu se kretala prema otoku Palawanu.

SEUL

Sjeverna Koreja pristala je prekinuti program obogaćivanja urana u vojne svrhe, preduvjet koji je SAD odredio za nastavak pregovora o razoružavanju i pomoći u hrani, javlja u subotu južnokorejski tisak. Washington će sa svoje strane isporučiti Sjevernoj Koreji 240.000 tona pomoći u hrani, javljaju novinska agencija Yonhap i dnevnik Chosun Ilbo, citirajući neimenovani diplomatski izvor. Sporazum je postignut nakon razgovora koje je vodio američki posebni izaslanik za ljudska prava u Sjevernoj Koreji Robert King s dužnosnikom za Sjevernu Ameriku unutar sjevernokorejskog ministarstva vanjskih poslova Ri Gunom u četvrtak i petak u Pekingu. Pjongjang se obvezao na "poduzimanje početnih mjera oko denuklearizacije koje uključuju prekid programa obogaćivanja uranja", javlja Yonhap.

TRIPOLI

Leon Panetta, prvi američki ministar obrane koji posjećuje Libiju, doputovao je u subotu u Tripoli kako bi pozdravio "hrabrost" Libijaca i izbliza procijenio potrebe nove vlade. Tijekom višesatnog posjeta Panetta bi trebao razgovarati s libijskim ministrom obrane Usamom Džuilijem, zapovjednikom ustanka koji je srušio režim Moamera Gadafija, kao i s premijerom Abdelom Rahimom al-Kibom. "Razlog mojeg puta u Libiju je prilika da izbliza pogledam stanje i odam počast Libijcima za ono što su učinili kako bi svrgnuli Gadafija", izjavio je američki dužnosnik u Ankari prije leta za Tripoli. "Bit će izazova, teškoća, ali sam uvjeren da će zemlja poput Libije koja je uspjela učiniti što je učinila i pokazati takvu hrabrost, na kraju uspjeti uvesti demokraciju", dodao je on.

KAIRO

Prosvjednici koji se od petka u Kairu sukobljuju sa snagama reda ne žele "revoluciju" već "kontrarevoluciju", izjavio je u subotu egipatski premijer Kamal el-Ganzuri na konferenciji za novinare. "Oni koji prosvjeduju na trgu Tahriru nisu mladež revolucije", rekao je premijer aludirajući na pobunu u kojoj je svrgnut Hosni Mubarak. "To nije revolucija, već kontrarevolucija", dodao je Ganzuri o sukobima u kojima je od petka poginulo osam ljudi, a 300 ih je ozlijeđeno. Također je spomenuo i "ubačene elemente koji ne žele dobro Egiptu". Ganzurija je vojska krajem studenoga imenovala premijerom, a njegova je vlada ustoličena 7. prosinca.

MOSTAR

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik zaprijetio je da će vlasti ovoga entiteta uspostaviti samostalni financijski sustav prikupljanja poreza i carina ukoliko od 1. siječnja 2012. bude zaustavljeno financiranje s računa Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) koje se najavljuje jer nije donesen proračun na državnoj razini. "Ukoliko UNO obustavi isplate RS s jedinstvenog računa, Republika Srpska će u Narodnoj skupštini RS povući suglasnost o formiranju UNO-a", rekao je Dodik kako ga u subotu prenose Nezavisne novine iz Banja Luke. Nezavisne navode da će od prvoga dana sljedeće godine biti obustavljena isplata novčanih sredstava s jedinstvenog računa UNO-a državi i nižim tijelima vlasti ukoliko ne bude dogovora o proračunu BiH do kraja godine, što su potvrdili i iz UNO-a.

MOSTAR

Višednevni politički i medijski rat sa žestokim optužbama eskalirao je u subotu između Saveza za bolju budućnost BiH čiji je osnivač Fahrudin Radončić, vlasnik najveće izdavačke kuće Dnevnog avaza, koji je bošnjačkog člana Predsjedništva Bakira Izetbegovića nazvao 'predvodnikom bošnjačke državne mafije', dok je pak iz Izetbegovićeva ureda poručeno kako je Radončić 'nasilnik opasnih namjera'. U nesvakidašnjem reagiranju kolegija Dnevnog avaza, Izetbegovića se optužuje da godinama štiti radikalni islamski vehabijski pokret u BiH i radi na islamiziranju Armije Republike BiH, te su ga pozvali da otkrije pojedinosti o politički motiviranim ubojstvima u ratu i nakon njega. Iz ove tiskovine su naveli i kako je Radončić, koji je bio kandidat za člana BiH Predsjedništva pokraden na posljednjim izborima, što pak iz Izetbegovićeva ureda ocjenjuju glavnim razlogom za medijsku hajku koja je štetna i za Bošnjake u BiH.

(Hina) xdv ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙