FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

Autor: dhai
ZAGREB, 15. prosinca 2011. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 21 sat:

ZAGREB - Uz čestitke za "odlično obavljen posao" hrvatski predsjednik Ivo Josipović poželio je svim sudionicima hrvatskih pregovora s EU da "trijumfalno odrade i referendum", kako bi Hrvatska polovicom 2013. ušla u EU. Josipović je u četvrtak priredio primanje za članove pregovaračke skupine i sve ostale stručnjake koji su bili uključeni u proces pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

Nakon uspješno završenih pregovora, Hrvatska je 9. prosinca potpisala pristupni sporazum koji moraju ratificirati parlamenti 27 zemalja članica. Prije toga u Hrvatskoj će se održati referendum, kako bi Hrvatska u Uniju ušla 1. srpnja 2013.

Po riječima Josipovića, Hrvatska je približavanjem EU postala "bolja i kvalitetnija država i bolje i kvalitetnije društvo". "EU je mogućnost za sve nas", rekao je i naglasio da "Hrvatska treba iskoristiti tu priliku".

WASHINGTON - Svjetski gospodarski izgledi su "prilično mračni" što će zahtijevati djelovanje svih zemalja, počevši s onima u Europi, kako bi se spriječilo da eskalira kriza koja nosi rizik od globalne depresije, upozorila je u četvrtak direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Christine Lagarde. Za rješavanje europske dužničke krize, po njezinim će riječima, biti potrebna međunarodna pomoć, vjerojatno kanalizirana kroz MMF-a, prenosi Wall Street Journal. "Svjetski gospodarski izgledi u ovome trenutku nisu osobito ružičasti. Prilično su mračni", rekla je Lagarde na konferenciji u američkom State Departmentu. "Ne postoji gospodarstvo u svijetu, bilo da je riječ zemljama s niskim dohotkom, tržištima u razvoju, sa srednjim dohotkom ili super-naprednim gospodarstvima, koje će biti imuno na krizu koju vidimo ne samo da se razvija već da eskalira", kazala je Lagarde, prenosi Reuters. "To nije kriza koju će riješiti jedna skupina zemalja poduzimanjem akcije. Nadamo da će biti riješena aktualnim djelovanjem svih zemalja, svih regija i svih kategorija država", dodala je čelnica MMF-a.

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) izrazio je u četvrtak zabrinutost zbog planova mađarske vlade da ograniči neovisnost svoje središnje banke, u času kada ta ustanova razmišlja o pozajmici toj zemlji. "Pomno proučavamo nedavne prijedloge zakona u vezi sa središnjom bankom i smanjenje njezine neovisnosti bio bi velik razlog za zabrinutost", rekao je na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu glasnogovornik fonda David Hawley. Konzervativna vlada premijera Viktora Orbana iznijela je u srijedu prijedlog izmjene ustava po kojemu bi se središnja banka (MNB) pripojila agenciji za nadzor financijskih ustanova (PSZAF), koja je u nadležnosti vlade a vode je osobe bliske Orbanu. Guverner središnje banke Andras Simor u četvrtak je u razgovoru za informativnu internetsku stranicu Index osudio "vladino potpuno preuzimanje nadzora nad središnjom bankom".

MOSTAR - Predsjedatelj predsjedništva BiH Željko Komšić susreo se u New Yorku s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom i američkom veleposlanicom pri UN-u Susan Rice koja je istaknula da je BiH tijekom nestalnog članstva u Vijeću sigurnosti bila najbolji saveznik SAD-u, uključivo i rješenja prijepornih pitanja Palestine i Libije, priopćeno je u četvrtak iz predsjedništva BiH. Komšić je u New Yorku s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom razgovarao o rezultatima dvogodišnjeg članstva BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, procesu uspostave vlasti u BiH, pitanju suradnje i procesa euroatlantskih integracija na zapadnom Balkanu te o razvoju događaja u Libiji i Siriji.

BEOGRAD - Viši sud u Beogradu rehabilitrao je nekadašnjeg namjesnika Kraljevine Jugoslavije, kneza Pavla Karađorđevića, poništivši odluku kojom je 1945. proglašen zločincem, izvješćuju u četvrtak mediji u Beogradu, navodeći kako je pred sudom dokazano da je tom odlukom knez Pavle bio zločincem proglašen iz ideološko–političkih razloga.

Odlukom o rehabilitaciji poništena je odluka Državnog povjerenstva za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača od rujna 1945. kojom je knez Pavle proglašen zločincem te se, sukladno najnovijoj odluci, on smatra neosuđivanim. Knez Pavle je prvi namjesnik postao je nakon ubojstva kralja Aleksandra 1934. u Marsilleu, a umro je 14. rujna 1976. u Američkoj bolnici u predgrađu Pariza.

LJUBLJANA - Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u petak je izrazio nadu da će proces formiranja nove vlasti nakon nedavnih parlamentanrih izbora biti što brži. Vjerujem da će parlament biti konstituiran prije Božića, a nadam se što bržem formiranju nove vlade, možda oko praznika Sveta tri kralja (6. siječnja), rekao je Tuerk u razgovoru s novinarima. Tuerk je rekao kako od nove vlade očekuje da će se u prvom redu posvetiti rješavanju gospodarskih pitanja. Izrazio je nevjericu u mogućnost stvaranja "velike koalicije" između pobjednika izbora, stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića i Slovenske demokratske stranke (SDS) Janeza Janše.

TEHERAN - Iran će sredinom veljače prvi put napuniti svoj reaktor u Teheranu uranijem koji je obogaćen u zemlji do razine od 20 posto, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi, a prenijela je u četvrtak službena agencija Irna. "Za dva mjeseca prva goriva šipka s uranijem obogaćenim do 20 posto, bit će stavljena u istraživački reaktor u Teheranu", rekao je ministar, bivši direktor iranske nuklearne agencije, prema izvacima iz intervjua koji će biti objavljen "uskoro", navodi Irna.

Ta bi informacija mogla pojačati napetosti s međunarodnom zajednicom vezane s iranskim nuklearnim programom.

MOSKVA - Ruski premijer Vladimir Putin izjavio je u četvrtak u godišnjem televizijskom kontakt programu s gledateljima da je spreman otići s dužnosti ako izgubi potporu, prenose ruski mediji. "Mogu vam reći sljedeće: ako ne budem osjećao potporu, neću ostati ni dana na dužnosti", rekao je Putin. "Postoji li ta potpora to se ne utvrđuje na nekim internetskim stranicama ili gradskom trgu nego ju pokazuju rezultati izbora."

Također je kazao da je spreman na kritike. Putin je suočen s nezadovoljstvom građana bez presedana iskazanom na prosvjedima protiv rezultata parlamentarnih izbora održanih 4. prosinca na kojima je pobijedila njegova stranka Jedinstvena Rusija. Deseci tisuća ljudi izašli su na izbore širom Rusije prošle subote kako bi osudili navodno namještanje izbora u korist Jedinstvene Rusije i zatražili nove izbore.

ISTANBUL - Skupina predstavnika sirijske oporbe koja tvrdi da zastupa većinu oporbenih pokreta na sirijskom teritoriju, obznanila je u četvrtak u Istanbulu da je osnovala "Nacionalni savez" revolucionarnih snaga radi rušenja režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada. "Režim je odgovoran za ubijanje, uhićivanje, zlostavljanje i progon desetaka tisuća ljudi. Zato su različite skupine revolucionara okupile operativno i političko vodstvo kako bi ujedinile svoje snage i svrgnule režim", rekao je novinarima Muhamed Besam Imadi, bivši sirijski veleposlanik u Švedskoj i predsjednik saveza.

"Sada, kada su se stekle okolnosti, moramo izaći u javnost. Zato proglašavam osnutak Nacionalnog saveza snaga, koordinatora i vijeća sirijske revolucije (Al Leeqa)", dodao je Imadi, čitajući priopćenje.

BRATISLAVA - Sedmeročlana banda nazvana "Klub umirovljenika" uhićena je u Slovačkoj pod sumnjom da je pokušala prokrijumčariti radioaktivni materijal i prodati ga u susjednoj Češkoj, objavila je u četvrtak slovačka policija. Policija nije objavila o kojem je nuklearnom materijalu riječ, samo da je trebao stići iz bivšeg Sovjetskog Saveza.

Skupinu koju su u zajedničkoj operaciji tako nazvale slovačka i češka policija, vodio je 71-godišnji muškarac. Sumnjivci, šestorica Slovaka i jedan Čeh, uhićeni su 23. studenoga i 2. prosinca, objavila je slovačka policija. Policija ih je optužila za posjedovanje radioaktivnog materijala i za pokušaj prodaje u Češkoj.

RIM - Talijanska vlada za petak je zakazala glasovanje o povjerenju u parlamentu ne bi li tako ubrzala odobravanje paketa mjera štednje vrijednog 33 milijarde eura. Ministar za parlamentarne odnose Piero Giarda objavio je da će se glasati u petak rano poslijepodne. Vjerojatno će se nakon toga tjedan poslije glasati i u gornjem domu talijanskoga parlamenta. Tehnokratska vlada premijera Marija Montija ima potporu uvjerljive većine u oba doma pa se očekuje da glasanje prođe glatko te parlament potvrdi zakon koji je stupio na snagu 4. prosinca, ali zahtijeva i parlamentarnu potvrdu u roku od 60 dana.

(Hina) xdh ydh

An unhandled error has occurred. Reload 🗙