FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hrvatski predstavnici na konferenciji o Digitalnoj agendi u Bruxellesu

Autor: tmis
ZAGREB, 13. prosinca 2011. (Hina) - Predstavnici Hrvatske agencije za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM) i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture danas sudjeluju na stručnoj konferenciji o Digitalnoj agendi u Bruxellesu kojoj su glavne teme komercijalne i političke inicijative za poticanje ulaganja u širokopojasni pristup internetu velike brzine, kao i konkretna provedba navedenih ulaganja u regiji jugoistočne Europe, izvijestili su danas iz HAKOM-a.

Uz dužnosnike Europske komisije nadležne za politiku proširenja i informacijskog društva na toj su konferenciji prisutni i predstavnici nacionalnih regulatornih tijela, visoki vladini dužnosnici te izvršni direktori vodećih telekomunikacijskih operatora u regiji jugoistočne Europe, a konferencija se održava pod pokroviteljstvom konzultantske kuće Cullen International i fondacije Madariaga.

Digitalna agenda jedna je od sedam vodećih inicijativa koje je Europska komisija usvojila u svibnju prošle godine kao dio Europe2020, opće strategije za pametan, održiv i uključiv rast za razdoblje 2010.-2020.

Ta agenda određuje glavne politike u sektoru informacijskih i komunikacijskih tehnologija potičući dostupnost širokopojasnog pristupa internetu brzina iznad 30 Mbps svim Europljanima i 50 posto pristupa europskih kućanstava pretplatama 'ultra brzog' širokopojasnog pristupa internetu s brzinama iznad 100 Mbps.

Prema studiji koju je nedavno objavila kuća Cullen International broj širokopojasnih priključaka u osam zemalja u postupku proširenja (Hrvatskoj, Makedoniji, Turskoj, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu) povećao se za više od 700 posto u razdoblju od 2005. do 2010.

Međutim, sa stopama gustoće nepokretnog pristupa internetu krajem 2010. od 3,6 posto u Albaniji do 18,7 posto u Hrvatskoj, evidentan je zaostatak za prosjekom gustoće širokopojasnog pristupa internetu EU-27 od 26,6 posto.

Od regionalnih članica EU Slovenija je s 24,1 posto najbliža tom prosjeku, a slijede Grčka i Mađarska gdje je gustoća širokopojasnog pristupa internetu oko 20 posto, a u Bugarskoj i Rumunjskoj oko 15 posto.

U zemljma jugoistočne Europe nakon neprekinutog rasta koji je trajao od 2005. prihod sektora elektroničkih komunikacija u osam zemalja u postupku proširenja u 2009. je zbog krize pao za 6,8 posto, a čak niti ponovni rast od 2,4 posto u 2010. nije donio povećanje ulaganja u telekomunikacijski sektor, navode iz HAKOM-a dodajući podatak da su opća ulaganja u elektroničke komunikacije u tim zemljama u 2010. pala za 17,6 posto u usporedbi s razinom iz 2009.

(Hina) xtam yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙