FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB bi mogao posuđivati novac MMF-u za pomoć eurozoni

Autor: gple
BRUXELLES/PARIZ, 17. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Dužnosnici eurozone i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) raspravljali su o ideji da Europska središnja banka (ECB) posudi novac MMF-u kako bi imao dovoljno sredstava na raspolaganju za pomoć najvećim članicama eurozone.

"O tome se raspravljalo. To bi mogao biti jedan od načina da se zaobiđu pravna ograničenja koja vežu ruke ECB-u", kazao je jedan dužnosnik upućen u tijek razgovora. Drugi je kazao da se istražuje mogućnost da ECB posudi novac MMF-u.

Ideja se pojavila u kontekstu esakalacije dužničke krize u eurozoni, koja je sada zaprijetila i Italiji ili čak i Francuskoj, pa dužnosnici očajnički nastoje više uključiti ECB u nastojanja da se vladama osigura više vremena za provedbu reformi.

Ekonomisti tvrde da samo ECB može tržištima ponuditi vjerodostojno jamstvo, budući da se planovi o povećanju zajmodavnih kapaciteta europskog kriznog fonda (EFSF) na 1.000 milijardi eura zaduživanjem vjerojatno neće ostvariti u potpunosti a čak i ako se ostvare, iznos neće biti dovoljan.

Francuska je otvoreno zatražila da se ECB više angažira u rješavanju krize dodjelom bankovne licence EFSF-u koja bi mu omogućila da se refinancira ECB-ovim operacijama jačanja likvidnosti.

Njemačka se žestoko usprotivila toj ideji, strahujući da bi u konačnici rezultirala financiranjem proračunskih manjkova, te ugrozila neovisnost središnje banke i potpirila inflaciju, pa bi kupovna moć svih građana eurozone oslabila.

Zato su dužnosnici razmišljali o tome kako uključiti ECB u suzbijanje krize i istodobno jamčiti njegovu neovisnost. To bi se moglo postići time da ECB posuđuje novac MMF-u umjesto vladama eurozone, kazali su.

"To je, bar zasada, samo ideja", kazao je jedan dužnosnik eurozone.

Članak 23 statuta ECB-a kaže da "ECB može provoditi sve vrste bankovnih transakcija u odnosima s trećim zemljama i međunarodnim organizacijama, uključujući operacije zaduživanja i posudbe novca".

MMF bi potom mogao upotrijebiti ECB-ov novac za financiranje različitih operacija pomoći u eurozoni, uključujući preventivne kreditne linije koje bi odobravao samostalno ili u suradnji s europskim kriznim fondom.

"Izvedivo je", zaključio je drugi dužnosnik eurozone.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙