FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u listopadu prikupljeno više mlijeka

Autor: tper
ZAGREB, 13. prosinca 2011. (Hina) - U Hrvatskoj je u listopadu prikupljeno 52.743 tone kravljeg mlijeka, što je u odnosu na listopad prošle godine povećanje za 9,6 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Podaci DZS-a pokazuju da je u listopadu ove godine u odnosu na isti lanjski mjesec povećana i proizvodnja mlijeka za piće, maslaca i ostalih mliječnih proizvoda.

Mlijeka za piće proizvedeno je 1,8 posto više nego u listopadu lani, odnosno 24.332 tone, a proizvodnja maslaca povećana je za 38,2 posto, na 481 tonu.

Proizvodnja vrhnja bilježi rast za 9,9 posto, na 2.103 tona, fermentiranih proizvoda 7,5 posto, na 6.014 tona, te kravljeg sira 5,3 posto, na 2.492 tona.

Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u odnosu na prošlogodišnji prosjek u listopadu ove godine ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila veća za 1,4 posto, dok je mlijeka za piće proizvedeno 2,4 posto manje.

Povećana je proizvodnja kravljeg sira za 4,7 posto, vrhnja za 1,9 posto, maslaca za 26,9 posto, dok je proizvodnja fermentiranih proizvoda smanjena za 5,1 posto.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije - Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙