FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DZS: u rujnu prikupljeno više mlijeka

Autor: tper
ZAGREB, 16. studenog 2011. (Hina) - U Hrvatskoj je u rujnu prikupljeno 51.772 tona kravljeg mlijeka, što je u odnosu na rujan prošle godine povećanje za 6,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

Podaci DZS-a pokazuju da je u rujnu ove godine u odnosu na isti lanjski mjesec povećana i proizvodnja mlijeka za piće, maslaca i ostalih mliječnih proizvoda.

Mlijeka za piće proizvedeno je 4,8 posto više nego u rujnu lani, odnosno 24.956 tona, a proizvodnja maslaca povećana je za 35,2 posto, na 384 tona.

Proizvodnja vrhnja bilježi rast za 11,4 posto, na 2.168 tona, fermentiranih proizvoda 15,7 posto, na 7.244 tona, te kravljeg sira 5,8 posto, na 2.579 tona.

Statistički podaci o proizvodnji kravljeg mlijeka i mliječnih proizvoda pokazuju da je u odnosu na prošlogodišnji prosjek u rujnu ove godine ukupna količina prikupljenog kravljeg mlijeka bila manja za 0,4 posto, dok je mlijeka za piće proizvedeno 0,1 posto više.

Povećana je i proizvodnja kravljeg sira za 8,3 posto, fermentiranih proizvoda za 14,3 posto, vrhnja za 5 posto te maslaca za 1,3 posto.

DZS podatke o proizvodnji kravljeg mlijeka preuzima od Hrvatske poljoprivredne agencije-Središnjeg laboratorija za kontrolu mlijeka koji obavlja analizu otkupljenog mlijeka od industrijskih i registriranih malih mljekara u Hrvatskoj.

(Hina) xtp yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙