FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nagrade Zaklade M. Hanžeković - dobitnici prvi put i stranci

Autor: tmis
ZAGREB, 9. prosinca 2011. (Hina) - Zaklada prof. dr. Marijan Hanžeković dodijelila je danas 12. put nagrade za znanstvene i stručne radove s područja financija i ekonomike javnog sektora, a prvi put su tu nagradu dobili stranci, kineski državljani Lei Hou i Jiarui Zhang koji su na doktorskom studiju u Muenchenu, dok je za studentski rad nagradu dobio hrvatski državljanin Alen Džanić koji studira u Budimpešti.

Nagrade Zaklada od 1998. dodjeljuje u dvije kategorije, redovitih i studenstkih radova, koji su originalni i neobjavljeni, a ove je godine na natječaj pristiglo najviše radova do sada, više od 20, kazala je upraviteljica Zaklade i ravnateljica Instituta za javne financije Katarina Ott.

Hou i Zhang nagradu su, 50 tisuća kuna, diplomu i medalju, dobili u kategoriji redovitih radova za rad "Multiple finances, margins of FDI and agregate industry producitivity" (Multiple financije, margine stranih izravnih investicija i agregatna industrijska produktivnost).

Student Džanić nagradu je, 15 tisuća kuna i diplomu, dobio u kategoriji studentskih radova za rad "Concentration of ownership and corporate performans: evidence from the Zagreb Stock Exchange" (Koncentracija vlasništva i korporativne performanse: pokazatelji sa Zagrebačke burze):

Uručujući nagrade Ott je naglasila da se oba ta rada bave poduzećima te, iako ne mogu dati konkretne odgovore na brojna pitanja, odlično mogu poslužiti za dalja istraživanja tema o kojima govore.

Oba rada su i relevantna za ovo doba u kojem poduzeća otežano financijski posluju i teško dolaze do financijskih sredstava, kazala je Ott.

Ti bi se radovi, kako je kazala, vjerojatno svidjeli i prof. Hanžekoviću, ali ne i to što je ove godine odaziv studenata na natječaj bio manji nego inače, pa je pozvala profesore da potiču svoje studente da prijave svoje radove.

Podsjetila je da je Marijan Hanžeković, osim znanstvene i profesorske karijere, imao širok um i interese, da je bio prvi hrvatski ministar financija, a napisao je i prvu knjigu o burzi i vrijednosnicama nakon 50-godišnje šutnje o tim temama na ovim prostorima.

Kazala je i da je danas otvoren natječaj za iduću godinu.

Zakladu prof. dr. Marijan Hanžeković osnovali i pomažu Institut za javne financije, Marijan Hanžeković (mlađi), Ministarstvo financija, HNB, PBZ, Zagrebačka banka te HPB.

(Hina) xtam ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙