FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21.00

Autor: sdje
ZAGREB, 8. prosinca 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21.00:

BRUXELLES

Europska unija odlučna je riješiti sadašnju krizu i izaći iz nje još jača, zajedno s Hrvatskom, koja će od članstva imati brojne koristi, rekao je povjerenik za proširenje Štefan Fuele u intervjuu za Hinu uoči potpisivanja Ugovora o pristupanju. "Uvjeren sam da će Europska unija, zajedno s Hrvatskom, izaći još jača nakon što se završe sadašnje poteškoće", rekao je Fuele. Povjerenik je istaknuo da se koristi od članstva ne mogu mjeriti samo gospodarskim ili socijalnim dobicima. Fuele naglašava da će hrvatski proizvodi imati koristi od tržišta s više od 500 milijuna ljudi, da će pravila o konkurentnosti osigurati jednake uvjete za sve sudionike na tržištu, a hrvatski poljoprivrednici će dobivati znatna sredstva za ruralni razvoj. Istaknuo je da je Hrvatska završila pregovore zahvaljujući teškom radu u zemlji proteklih godina, što je Unija ocjenjivala u svakom pojedinom poglavlju pomoću mjerila za otvaranje i zatvaranje. Fuele je rekao da Hrvatska nema razloga pribojavati se monitoringa koji će Komisija provoditi sve do stupanja u punopravno članstvo 1. srpnja 2013.

BRUXELLES

Potpisivanjem Ugovora o pristupanju završava se razdoblje približavanja EU-u i pregovora, koje je zapravo bilo razdoblje izgradnje države i počinje stvarno političko sudjelovanje u europskim politikama, izjavila je u četvrtak navečer u Bruxellesu Vesna Pusić. Pusić je rekla da je preostalo još posla na izgradnji države u kojoj se može dostojanstveno živjeti. Što se tiče monitoringa, ona se zauzela da Hrvatska sama u nekim od područja, koje će do ulaska u EU nadzirati Komisija, uvedu vlastitu trajnu kontrolu.

PARIZ

Francuska se raduje što će Hrvatska u petak na sastanku predsjednika država i vlada Europske unije (EU) u Bruxellesu potpisati ugovor o pristupanju Europskoj uniji, kaže se u izjavi glasnogovornika francuskoga ministarstva vanjskih i europskih poslova. "Francuska, koja je poduprla proces pristupanja Hrvatske Uniji, raduje se tom događaju kao kruni šestogodišnjeg dijaloga i intenzivnih pregovora", stoji u izjavi glasnogovornika, priopćilo je francusko veleposlanstvo u Zagrebu.

ZAGREB

Predsjednica Hrvatske demokratske zajednice i hrvatska premijerka Jadranka Kosor sudjelovala je u četvrtak na kongresu Europske pučke stranke i summitu čelnika europskih pučana u Marseilleu. Glavna tema sastanka bile su pripreme unutar EPP-a za europsko vijeće koje će se održati u petak u Bruxellesu, a na kojem će se odlučivati o budućnosti eura i jačanju fiskalne discipline unutar EU-a, dodaje se u priopćenju.

BRUXELLES

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je u četvrtak navečer u Bruxellesu da će se na summitu čelnika EU-a doznati da li će se u promjene europskih ugovora, potrebne kako bi se ponovno zadobilo povjerenje financijskih tržišta, ići sa svih 27 zemalja članica EU-a ili samo 17 članica eurozone. "Vidjet ćemo u konzultacijama hoćemo li to uspjeti napraviti s 27 zemalja ili sa 17 ili više zemalja. Želim naglasiti da euro može vratiti vjerodostojnost samo kroz promjene ugovore koje vode prema uniji proračunske stabilnosti", rekla je Merkel po dolasku na sastanak čelnika 27 zemalja članica EU-a. Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy traže od ostalih zemalja članica EU-a da se slože s promjenama ugovora, a da će u suprotnom to trebati napraviti samo zemlje članice eurozone.

MARSEILLE

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy ocijenio je u četvrtak u Marseilleu ključnim da europski čelnici na summitu u Bruxellesu postignu dogovor o reformi gospodarskog upravljanja, upozorivši da Europa neće dobiti drugu priliku. "Treba odmah odlučiti. Što budemo više kasnili s donošenjem odluke, to će ona više stajati, biti manje učinkovita (...). Ako u petak ne bude dogovora, nećemo imati drugu priliku", rekao je Sarkozy na kongresu Europske pučke stranke (EPP).

LONDON

Britanski premijer David Cameron izjavio je u četvrtak da se neće suzdržati od veta na ugovor 27 zemalja članica EU-a, cilj kojega je zaustaviti dužničku krizu eurozone, ako on ne bude štitio interese Velike Britanije. Cameron je to izjavio u Londonu uoči odlaska na summit EU-a u Bruxellesu gdje se nalazi pod pritiskom euroskeptičnih članova svoje Konzervativne stranke da ne dopusti da Velika Britanija bude gubitnik u novom sporazumu.

MARSEILLE

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso postavio je u četvrtak svoje uvjete za reviziju ugovora EU, složenog procesa za koji zemlje članice moraju jamčiti ratifikaciju i koji treba pojačati ulogu institucija zajednice. "U reviziji je bitno jamčiti ulogu Europske komisije, Središnje europske banke, Europskog suda pravde i Europskog parlamenta. Jačoj Europi trebaju jače institucije", rekao je. "Možemo reći 'da' reviziji ako se jamči nepromijenjen euro, ako idemo prema europskoj integraciji a ne prema komadanju tržišta, ako radimo na jačanju čvrstih veza i našeg jedinstva, a ne stvaranju novih podjela među nama", istaknuo je.

BERLIN

Trećina Nijemaca malo ili uopće ne vjeruje u snagu eura, po istraživanju objavljenu u četvrtak uoči summita EU-a na kojem će se tražiti rješenje dužničke krize što ugrožava zajedničku valutu.Istraživanje, koje je provela agencija TNS Infratest za najveću europsku osiguravateljsku kuću Allianz, pokazalo je da 30 posto Nijemaca vjeruje, a 36 posto donekle vjeruje u euro. Euro najsnažniju potporu ima među starijim Nijemcima. Drugo istraživanje objavljeno u listopadu pokazalo je da bi 54 posto Nijemaca htjelo natrag marku.

PRAG -

Češki i ruski dužnosnici potpisali su u četvrtak u Pragu, u sklopu posjeta ruskog predsjednika Dmitrija Medveda, desetak ugovora vrijednih 2.15 milijardi eura, objavilo je češko ministarstvo industrije i trgovine. Između ostalog se predviđa da češki konzorcij gradi željezničku prugu u Uralu, da češke tvornice popravljaju ruske vojne i civilne helikoptere, izgrade kongeneracijska postrojenja za Zimske olimpijske igre u Sočiju i na Uralu, te da s ruskim partnerima isporučuju nuklearno gorivo na europsko tržište.

LJUBLJANA

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor izjavio je u četvrtak kako je sve spremno za početak postupaka iz arbitražnog sporazuma s Hrvatskom o rješavanju graničnog prijepora te je ponovio da je taj sporazum bio "od prijelomnog značenja u njegovu mandatu".Tim potpisom, podsjetio je Pahor, stupaju na snagu svi proceduralni postupci vezani uz arbitražno rješavanje graničnog prijepora s Hrvatskom, a očekuje se da će Europska komisija dvjema državama uskoro predati listu s koje će odabrati zajedničke arbitre u peteročlanome arbitražnom sudu.

DEN HAAG

Haaško suđenje bivšem zapovjedniku vojske bosanskih Srba generalu Ratku Mladiću, optuženom za genocid u Bosni i Hercegovini, moglo bi započeti krajem ožujka sljedeće godine, objavio je u četvrtak na statusnoj konferenciji okvirni plan suđenja u tom predmetu predraspravni sudac Alphons Orie. Posljednje predraspravno ročište održalo bi se 26. ožujka a dan kasnije započelo bi iznošenje uvodnih riječi tužitelja i obrane, precizirao je sudac Orie a Mladićevi branitelji odmah su kazali kako do tada ne mogu biti spremni za početak suđenja. Mladić je optužen za genocid u Srebrenici te za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Uhićen je u svibnju ove godine u Srbiji nakon gotovo 16 godina skrivanja i nakon toga prebačen je u pritvor Haaškoga suda.

DEN HAAG

Bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić izjasnio se u četvrtak popodne pred Haaškim sudom kako se ne osjeća krivim po nadopuni optužnice kojom ga se tereti za pokolj 30 Muslimana u selu Bišini počinjen u srpnju 1995. Sud je tada naredio Mladiću da se podvrgne potpunom liječničkom pregledu koji će pokazati je li u dovoljno dobru zdravstvenom stanju da prati suđenje.

LJUBLJANA

Najavljeni susret slovenskih političkih čelnika Zorana Jankovića i Janeza Janše, čije su stranke na slovenskim prijevremenim izborima u nedjelju osvojile najviše mandata u novom parlamentu, do kojega je trebalo doći kasno poslijepodne otkazan je, javili su slovenski mediji. Janša je na kratkoj konferenciji za novinare u Ljubljani rekao da mu je žao što do susreta, na kojemu se moglo razgovarati o mjerama štednje koje čekaju iduću vladu, nije došlo, ali da je pitanje koliko je Jankovićev poziv da se sastanu bio ozbiljan.Janša je izrazio sumnju da će Janković, čija će stranka Pozitivna Slovenija u novom parlamentu imati 38 mandata, dva više od Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS), moći sastaviti čvrstu koalicijsku vladu koja bi zemlja mogla izvesti iz krize."Nastavit će se razdoblje političke fragmentacije i konflikata koje smo vidjeli i zadnje tri godine", rekao je Janša.

BUKUREŠT

Američka obavještajna agencija CIA služila se do 2006. tajnim zatvorom u Rumunjskoj gdje je mučila osumnjičene za suradnju s Al Kaidom, kaže se u dokumentu objavljenom u četvrtak u njemačkim medijima. Zgrada u stambenoj četvrti Bukurešta, u kojoj je CIA držala zatvorenike, koristi se kao Nacionalni ured za povjerljive informacije poznatiji kao ORNISS koji služi za pohranjivanje povjerljivih informacija NATO-a i Europske unije. Dick Marty, autor izvještaja iz 2007., u kojem je otkrio postojanje takva zatvora, izrazio je u četvrtak zadovoljstvo što su novim podacima potvrđene njegove tvrdnje.

BERLIN

Njemački savezni sud objavio je u četvrtak da je u Bochumu uhićen islamist osumnjičen za pripremu atentata. 27-godišnjeg njemačkog državljanina Halila S. uhitila je specijalna antiteroristička jedinica njemačke policije GSP 9. Paralelno s njegovim uhićenjem pretraženo je 16 stanova među kojima stanovi pet osumnjičenih bliskih uhićenom. Halil je osumnjičen da pripada ćeliji koju je Al-Kaida zadužila za pripremu atentata u Njemačkoj.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙