FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9.30

Autor: sdje
ZAGREB, 29. studenog 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9.30:

LJUBLJANA

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk, koji završava dvodnevni boravak u Nizozemskoj, u utorak će posjetiti Međunarodni sud pravde u (ICJ) Den Haagu, a predmet njegova razgovora s predsjednikom ICJ- Hisashijem Owadom mogao bi biti i arbitražni sporazum Slovenije i Hrvatske o rješavanju graničnog prijepora, navodi slovenska tiskovna agencija STA. Proceduralni postupci vezani uz arbitražni sporazum počinju odmah nakon što Hrvatska krajem sljedećeg tjedna potpiše pristupni sporazum s Europskom unijom. Arbitražni sporazum predviđa da dvije države u roku od 15 dana imenuju 3 člana arbitražnog suda s liste koju treba pripremiti Europska komisija. U slučaju da se o tome ne uspiju složiti tri arbitra s iste liste imenovao bi upravo predsjednik ICJ-a. Owadi u veljači iduće godine završava mandat predsjednika Međunarodnog suda pravde, podsjeća STA.

LJUBLJANA

U sjedištima općinskih izbornih povjerenstava u Sloveniji od utorka ujutro u 9 sati svoj glas na prijevremenim parlamentarnim izborima mogu dati birači koji će u nedjelju, na dan izbora, biti izvan mjesta stalnog prebivališta. Prijevremeno glasovanje za takve birače trajat će u utorak, srijedu i četvrtak od 9 do 17 sati. Prijevremeno glasovanje na izborima koristi obično oko jedan posto od približno 1,6 milijuna birača. Slovenci u nedjelju na izborima biraju novi parlament sa 90 zastupnika. Od rezultata izbora ovisit će i sastav buduće vlade od koje se očekuju brži odgovori na izazove ekonomske krize. Vladi aktualnog premijera Boruta Pahora parlament je u rujnu godinu dana prije isteka četverogodišnjeg mandata izglasovao nepovjerenje, nakon čega su raspisani parlamentarni izbori. Predizborne ankete više izgleda za sastavljanje nove vlade daju dosadašnjoj oporbenoj desnici na čelu s bivšim premijerom Janezom Janšom.

KAIRO

U utorak su u Egiptu otvorena birališta drugog dana glasovanja u prvom krugu parlamentarnih izbora od pada predsjednika Hosnija Mubaraka, na koje su birači izašli u velikom broju unatoč političkim napetostima, javila je državna televizija. Egipćani će 498 zastupnika zastupničkoga doma Narodne skupštine izabrati u nekoliko izbornih krugova, koji se u pojedinim pokrajinama održavaju u različitim terminima. U ponedjeljak izbori su počeli u Kairu i drugome najvećem gradu Aleksandriji. Drugi krug održat će se 5. prosinca. Suez i Ausan izaći će na birališta 14. prosinca, a 3. siječnja Sinaj i područje delte Nila. Konačni izborni rezultati očekuju se 13. siječnja. Izborni ciklus nastavit će se od 29. siječnja do 11. ožujka izborom senatora u Šuru (gornji dom) dvodomnog egipatskog parlamenta. Neovisni američki promatrači su prenijeli pozitivne reakcije nakon prvog dana, rekao je jedan glasnogovornik State Departmenta. "Ono što su do sada vidjeli je dosta pozitivno. Visoko sudjelovanje bez nasilja govore o uspješnom prvom danu izbora", rekao je Mark Toner.

PEKING - Suprugu kineskog umjetnika i disidenta Ai Weiweia policija je odvela na ispitivanje, objavio je u utorak umjetnik. Ai Weiwei je rekao da su četvorica policajca otpratili njegovu suprugu na informativni razgovor u posebni odjel policije. Oko 30.000 donatora prikupilo je 9 milijuna juana koje je Ai uplatio sredinom mjeseca poreznim službama, nakon što nije uspio na sudu osporiti tužbu protiv njega za utaju poreza. Njegova supruga, Lu Qing, zastupa tvrtku Beijing Fake Cultural Development kojoj je kineska porezna služba odredila porez od 15 milijuna juana ili 1,7 milijuna eura. Ai je rekao da je odvođenje supruge na ispitivanje pokušaj prijetnje njemu i naglasio da su se trebali obratiti izravno njemu.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙