FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ljubljanska burza: Mercatorove dionice pale

Autor: lfia
LJUBLJANA, 5. prosinca 2011.(Hina) - Indeks Ljubljanske burze SBI TOP u ponedjeljak je izgubio 1,11 posto u odnosu na petak, a najviše, za 5,20 posto, izgubila je na vrijednosti dionica Mercatora s kojom se na završetku trgovalo po cijeni 161,20 eura.

Burzovni posrednik Marko Pavlović izjavio je za Slovensku tiskovnu agenciju STA da mali promet i pad vrijednosti dionica odražavaju ozračje koje traje već nekoliko mjeseci, te da kotacije od ponedjeljka nisu posljedica nedjeljnih prijevremenih parlamentarnih izbora i iznenađujuće pobjede stranke ljubljanskog gradonačelnika i poduzetnika Zorana Jankovića za kojega se vjeruje da treba sastaviti učinkovitu vladu koja će unijeti više optimizma u gospodarstvu i na poslovnu aktivnost.

Političke promjene pokazat će se tek idućih mjeseci, a najprije je potrebno uspostaviti povjerenje i pokazati rezultate, rekao je Pavlović.

Izraziti pad vrijednosti dionica Mercatora u ponedjeljak neki mediji u Sloveniji tumače vijestima koje je krajem prošlog tjedna objavio dnevni list "Dnevnik". Njima je list pokušao dovesti u pitanje realnost da Agrokor bez kredita svojim sredstvima realizira neobvezujuću ponude od 220 eura po dionici koju je dao slovenskim bankama i Pivovarni laško (PL), odnosno konzorciju u kojemu je okupljeno 52 posto dionica. Osim toga, od prije je poznato i da velike rezerve na dopuštenje da se hrvatskom konkurentu prije toga dopusti dubinsko snimanje poslovanja ima i sadašnja Mercatorova uprava na čelu sa Žigom Debeljakom.

Zanimljivo je da je veliki "gubitak" u ponedjeljak na Ljubljansko burzi imao i pobjednik nedjeljnih prijevremenih izbora i vjerojatni mandatar za sastav nove vlade Zoran Janković.

U imovinskoj kartici koju je objavio prije izbora, Janković je naveo je da preko tvrtke KLM, u kojoj je većinski vlasnik, ima oko 40.000 Mercatorovih dionica. Paket dionica Mercatora kupio je kreditom na početku svoje direktorske karijere u najvećem slovenskom trgovačkom lancu, zajedno sa suradnicima. Suvlasnik u tvrtci KLM je i Aleš Čerin, koji je uspješno vodio Jankovićevu izbornu kampanju, a zajedno s njim je nekoć radio u Mercatoru na vodećim poslovima.

(Hina) xfl yilov

An unhandled error has occurred. Reload 🗙