FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ima li snage za praćenje rasta svjetskih burzi?

Autor: neba
ZAGREB, 9. studenog 2011. (Hina) - Na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuje stagnacija Crobexa, uz mršav obujam trgovanja, a u fokusu ulagača bit će kretanja na svjetskim tržištima, na kojima cijene dionica rastu, nakon što je talijanski premijer Silvijo Berlusconi najavio ostavku.

Od 8 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je ojačao 0,69 posto, na 1.842 boda, a Crobex10 0,67 posto, na 1.005 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 8,3 milijuna kuna, što je oko pola milijuna više nego dan prije.

Milijunski promet ostvaren je jučer samo dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena porasla 0,27 posto, na 245,16 kuna.

„I danas očekujem stagnaciju jer nema vijesti koje bi pomaknule domaće tržište i potaknule povećanje likvidnosti. Poslovna izvješća najvećih domaćih kompanija već su objavljena, pa se tržište vraća u uobičajenu kolotečinu“, kaže Matko Bošković, broker i investicijski savjetnik u Centar banci.

Možda bi, ističe, na Zagrebačku burzu moglo utjecati prelijevanje dobrog raspoloženja sa svjetskih tržišta.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom, jer su ulagači pozitivno reagirali na najavu ostavke talijanskog premijera Silvija Berlusconija.

Njegova vlada dobila je jučer ključno glasovanje o proračunu, ali je izgubila apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta. Zbog toga je Berlusconi najavio ostavku nakon što parlament usvoji ostale proračunske mjere i ključne reforme obećane Europskoj uniji.

To je pozitivno utjecalo na tržište, jer ulagači smatraju da je Berlusconi glavna prepreka provođenju reformi koje su nužne kako bi Italija izbjegla dužničku krizu. Nakon njega bi, nadaju se ulagači, na čelo države mogao doći netko tko će biti agresivniji u rješavanju dužničkih problema Italije.

Zahvaljujući tome, jučer je Dow Jones ojačao 0,8 posto, dok je S&P 500 porastao 1,1, a Nasdaq indeks 1,2 posto.

I na azijskim te europskim burzama cijene su dionica jutros porasle.

„No, u posljednje vrijeme domaće tržište ne prati toliko kretanja na svjetskim burzama. Stoga je pitanje hoće li se danas pozitivno raspoloženje na svjetskim tržištima odraziti i na domaće“, kaže Matko Bošković.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙