FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uprava Ine odobrila strategiju do 2015. s planom ulaganja 20 milijardi kuna

Autor: nbrc
ZAGREB, 2. prosinca 2011. (Hina) - Uprava Ine ovaj je tjedan odobrila strategija Ine za razdoblje 2011.-2015. koja definira ključna područja ulaganja u idućim godinama te predviđa kapitalna ulaganja u iznosu od ukupno 20 milijardi kuna, ovisno o dostupnim financijskim izvorima, izvijestili su danas iz Ine.

"Strategija definira ključna područja ulaganja Ine u idućim godinama, a za koja kompanija namjerava izdvojiti ukupno 20 milijardi kuna kapitalnih ulaganja, ovisno o dostupnim financijskim izvorima. Oko dvije trećine planiranih ulaganja odnosi se na projekte u Hrvatskoj, čime Ina ostaje najveći ulagač u zemlji", navodi Inin Sektor korporativnih komunikacija u priopćenju o strategiji koju je Inina Uprava odobrila na sjednici održanoj u utorak, 29. studenog.

"Nakon konzultacija s oba velika dioničara, navedeni smjer strategije kompanije 2011.-2015. donesen je jednoglasno od strane Uprave Ine", ističe se u priopćenju i najavljuje da će pojedinosti iz strategije biti objavljene nakon njihove prezentacije Nadzornom odboru.

U današnjem priopćenju iznose se osnovni naglasci vezano za pojedine segmente djelatnosti.

Tako u segmentu istraživanje i proizvodnja "kao primarnom pokretaču razvoja, Ina planira slijediti razvojnu strategiju temeljenu na istraživanjima razvojem postojećih projekata i kroz potencijalne neorganske korake".

Ina je usmjerena na 100-postotnu zamjenu rezervi te održavanje proizvodnje na razini od najmanje 70.000 boe po danu (boe - barel ekvivalenta nafte) kompenzirajući prirodni pad proizvodnje iz postojećih polja, te s razvojem postojećih polja u strateškom razdoblju, ističu iz Ine.

U segmentu rafinerije i marketing Ina "planira zauzeti poziciju regionalnog lidera dosezanjem poboljšanja EBITDA od 250 milijuna dolara do 2015. uz istovremeno osiguranje kontinuirane isporuke na hrvatskom tržištu".

U Hrvatskoj je kompanija, kako se navodi, usmjerena na dostizanje 75-postotnog udjela na veleprodajnom tržištu motornih goriva, a istovremeno udvostručujući izvoznu veleprodaju motornih goriva do 2015. godine.

"U daljnjem razvoju rafinerijskog sustava kompanija će se usredotočiti na ulaganja u tehnologiju za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji te osiguranja 2 milijuna tona godišnje dostupnog tehničkog kapaciteta u sisačkoj rafineriji u strateškom razdoblju s posebnim fokusom na ulaganja u održavanje i zaštitu zdravlja, sigurnosti i okoliša kao i u sustav logistike u smislu povezivanja riječke i sisačke rafinerije cjevovodom", navodi se u priopćenju.

Naglašava se i da Ina namjerava dosegnuti više od 10 posto povrata na uloženi kapital (ROACE) u maloprodaji kako bi povećala svoju konkurentnost, a što ujedno podržava i nastavak intenzivnog modernizacijskog projekta maloprodajne mreže. Do 2015. obuhvatit će se ukupno 270 benzinskih postaja s ciljem općeg podizanja razine usluge, operativne učinkovitosti i izgleda benzinskih postaja.

"Kompanija je usmjerena na jačanje svoje tržišne pozicije postizanjem 6 postotnog povećanja prodaje benzina i 4 postotnog povećanja u ukupnoj prodaji dizela na postojećim tržištima", naglašavaju iz Ine.

Najavljuju i mogućnost da u idućem razdoblju uđu ili ojačaju druge segmente energetike, primjerice geotermalnu energiju. Kako se navodi, kompanija "vidi mogućnosti, posebno na hrvatskom tržištu, u identificiranju prilika da u strateškom razdoblju uđe i u poslovanje energijom".

U priopćenju se prenosi i izjava predsjednika Uprave Ine Zoltana Aldotta da je strategija rezultat zajedničkih napora menadžmenta kompanije.

"Cilj nam je kompaniju učiniti liderom ne samo na hrvatskom, već i na regionalnom tržištu, te vjerujem da ćemo upravo prihvaćenom strategijom kompanije to i postići", kaže Aldott.

(Hina) xpp/xbn yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙