FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Guverner slovenske središnje banke preporučuje mjere štednje

Autor: lfia
LJUBLJANA, 25. studenog 2011.(Hina) - Nova slovenska vlada morat će provoditi oštre mjere štednje, ali i realnu ekonomsku politiku primjerenu smanjenim stopama rasta, iznio je u razgovoru za novi broj tjednika "Mladina" guverner slovenske centralne banke Marko Kranjec.

"Za ovu smo godinu predviđali rast BDP-a viši od jedan posto, ali ćemo biti jako zadovoljni ako se to doista dogodi", rekao je Kranjec, dodajući da je u vrijeme sporog oporavka i krize koja bi mogla biti dugotrajnija potrebno voditi realističnu ekonomsku politiku.

"Moramo se na duže vrijeme pomiriti s nižim, možda i nultim stopama rasta te manjom profitabilnošću financijskog sektora koji je najveća žrtva krize. Potrebna je strategija sa smanjenim, ali realističnim ambicijama", rekao je Kranjec, dodajući da bi i banke u vrijeme, kad je potrebno štedjeti na svim razinama, trebale kreditirati manja i srednja poduzeća s inovativnim programima.

Porast očekivanih kamata na slovenske državne obveznice u zadnje vrijeme po Kranjčevoj je ocijeni "slab signal" financijskih tržišta Sloveniji zbog neprovedenih reformi, a nova vlada to treba promijeniti.

"Potrebno je ozbiljno početi sa strukturnim reformama i stabilizacijom. Ne bude li vlada brzo djelovala, neće doći do promjene naše percepcije na financijskom tržištu. Potrebno je začepiti rupe u bačvi koja propušta vodu. Potrebno je stezanje remena, i to kod svih", rekao je Kranjec u razgovoru za tjednik "Mladina".

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙