FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet na Wall Streetu - Dow Jones iznad 12.000

Autor: dhai
NEW YORK/ZAGREB, 30. studenog 2011. (Hina) - Dionice na Wall Streetu u srijedu su zabilježile uzlet, s indeksom Dow Jones koji je ostvario najveći dnevni rast u više od godinu dana i završio iznad psihološke granice od 12.000 bodova, nakon što su svjetske središnje banke objavile plan za potporu globalnog financijskog sustava, te nakon objave niza gospodarskih izvješća koja su nadmašila očekivanja.

Indeks Dow Jones porastao je za 490,05 bodova ili 4,24 posto, na 12,045.68 bodova, na čelu s dionicama Caterpillara i JPMorgana. Uz dnevne dobitke, blue-chip indeks završio je u pozitivnom području za mjesec studeni, te se ponovno vratio u pozitivno područje za 2011., izvijestio je poslovni TV kanal CNBC News.

Širi indeks S & P 500 skočio je 51,77 bodova ili 4,33 posto, zaključivši trgovanje na 1,246.96 bodova.

Dow Jones i S & P su na putu da ostvare svoje najbolje tjedne bodovne dobitke u gotovo tri godine.

Tehnološki indeks Nasdaq skočio je 104,83 bodova ili 4,17 posto, na 2,620.34 bodova.

Indeks volatilnosti CBOE, koji se smatra najboljim mjerilom straha na tržištu, pao je ispod 28, po prvi put od početka studenoga.

Svih 10 sektora indeksa S & P zatvoreno je čvrsto u pozitivnom teritoriju, na čelu s financijama i materijalima.

Središnje banke ključnih svjetskih gospodarstava poduzele su u srijedu koordinirane mjere kako bi ublažile manjak likvidnosti u svjetskom financijskom sustavu.

Europska središnja banka (ECB), američka središnja banka Fed, britanska središnja Bank of England (BoE) i središnje banke Kanade, Japana i Švicarske dogovorile su da će za pola postotnog boda sniziti cijenu privremenih dolarskih zajmova bankama. Nova niža kamata primjenjivat će se od ponedjeljka u svim operacijama središnjih banaka. Najavljene su i mjere koje bi komercijalnim bankama trebale osigurati pristup gotovini u bilo kojoj valuti ako to budu zahtijevale prilike na tržištu, kroz uspostavu privremene mreže recipročnih aranžmana valutne razmjene među središnjim bankama. Cilj je tih mjera osigurati likvidnost u svjetskom financijskom sustavu, navodi se u priopćenju središnjih banaka.

"Ako stanete i razmislite o tome, morate shvatiti u kakvoj se vrsti opasnosti svijet nalazi kada su se sve središnje banke okupile da spase Europu", rekao je za CNBC Alan Valdes, potpredsjednik za trgovanje financijske kuće DME Securities.

(Hina) xdh yvl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙