FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Hanfa: unatoč blokadi s računa Credo banke provedena naplata tri mjenice

Autor: nbrc
ZAGREB, 28. studenog 2011. (Hina) - Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) u današnjem priopćenju navodi da je, nakon odluke o likvidaciji Credo banke i unatoč blokadi računa te banke, provedena naplata tri mjenice u ukupnom iznosu između osam i devet milijuna kuna te zamjećuje kako je isplata s tog računa obuhvatila i novac koji bi, po mišljenju Hanfe, morao biti izuzet od ovrhe, likvidacije i stečaja banke, jer se radi o sredstvima klijenata investicijskog društva Abacus brokeri.

Hrvatska narodna banka (HNB) je 22. studenoga oduzela odobrenje za rad splitskoj Credo banci i donijela odluku o njenoj prisilnoj likvidaciji.

"Prema Agenciji dostupnim informacijama, unatoč blokadi računa od strane HNB-a, po donošenju prethodno navedenih rješenja i odluke, provedena je naplata tri mjenice u ukupnom iznosu između osam i devet milijuna kuna koje su na naplatu dostavile dvije banke i jedno investicijsko društvo, čime su u potpunosti 'skinuta' raspoloživa sredstva s računa Credo banke", navodi se u priopćenju koje je Hanfa objavila na svojim internet stranicama.

Ta je isplata obuhvatila i sredstva koja su, po mišljenju Hanfe, morala biti izuzeta od ovrhe, likvidacije i stečaja banke, jer se radi o sredstvima klijenata investicijskog društva Abacus brokeri, koje je to društvo držalo na računu posebne namjene (tzv. račun br. 13), u iznosu većem od devet milijuna kuna, sukladno Zakonu o tržištu kapitala.

"Ova sredstva nisu imovina investicijskog društva, niti imovina Credo banke, već imovina klijenata investicijskog društva i stoga, po ocjeni Agencije, nisu smjela biti predmetom naplate bilo kakvog potraživanja prema Credo banci, što je ovakvim postupanjem u potpunosti zanemareno".

S obzirom da je HNB nadležna i autonomna u provođenju platnog prometa i odgovora za primjenu Zakona o platnom prometu te odgovara za provođenje dijela Zakona o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima u dijelu koji se odnosi na banke i s obzirom na činjenicu da Hanfa nije bila uključena, niti obaviještena o namjeri i postupku prisilne likvidacije banke u skladu s procedurom iz Memoranduma o razumijevanju za upravljanje financijskom krizom (potpisanim između HNB-a, Ministarstva financija i Hanfe u studenom 2009.), "očito je HNB zauzeo drugačiji stav o ovom pitanju, tako da je spomenuta sredstva klijenata Abacus brokera izjednačio s bilo kojim drugim depozitom u banci, te ova sredstva nije izuzeo od ovrhe", smatraju u Hanfi.

Pritom objašnjavaju da su Abacus brokeri ugovorili s Credo bankom otvaranje računa po kojem su sredstva izuzeta od prisilnog izvršenja (tzv. račun br. 13), da je riječ o računu posebne namjene, na kojem investicijska društva, na temelju Zakona o tržištu kapitala drže novčana sredstva klijenata, kako bi ista bila odvojena od imovine investicijskog društva.

Također upućuju na odredbu članka 42. stavka 5. Zakona o tržištu kapitala po kojoj ta sredstva nisu vlasništvo investicijskog društva, ne ulaze u njegovu imovinu, ni u likvidacijsku ili stečajnu masu, niti mogu biti predmetom ovrhe u svezi s potraživanjem prema investicijskom društvu. Razvidno je, dakle, da je riječ o novčanim sredstvima koja investicijsko društvo drži kod određene kreditne institucije u svoje ime, a za račun klijenata tj. da je riječ o povjereničkom računu, objašnjavaju iz Hanfe.

Objašnjavaju također da je zakonodavac na različit način i u različitom obimu zaštitio novčana sredstva njihovih imatelja, ovisno o tome je li riječ o imateljima koji se štite od stečaja investicijskog društva ili drugih okolnosti za koje je odgovorno investicijsko društvo kao pružatelj investicijskih usluga ili je riječ o imateljima novčanih sredstava deponiranih kod kreditne institucije, koji se štite od stečaja kreditne institucije.

Iz Hanfe također navode da su donošenjem odluke o postupku prisilne likvidacije banke nastupile okolnosti na temelju kojih se, sukladno odredbama Zakona o osiguranju depozita, štite i osiguravaju depoziti (do iznosa od 400.000 kuna). Pritom ističu da članak 3.a stavak 3. Zakona propisuje da se, ako je na temelju ugovora o otvaranju bankovnog računa izričito ugovoreno da vjerovnik taj bankovni račun vodi u svoje ime, a za račun drugoga (povjerenički račun), gornja granica prava na obeštećenje utvrđuje s obzirom na osobu za čiji račun se vodi povjerenički bankovni račun.

Po ocjeni Agencije, "razvidno je da klijentima Abacus brokera pripada zaštita u smislu Zakona o osiguranju depozita, na način da su njihova novčana sredstva zaštićena pod uvjetima i na način određen tim Zakonom".

Međutim, kako konačnu ocjenu o ostvarivanju prava može dati isključivo DAB, iz Hanfe ističu i upozoravaju klijente Abacus brokera koji su držali novčana sredstva na posebnom računu kod Credo banke da, ako žele ostvariti zaštitu, moraju tu zaštitu ostvariti poštivajući proceduru propisanu Zakonom o osiguranju depozita.

Hanfa je, kako navode, upoznala DAB sa svojim stajalištem te intenzivno razmjenjuje sve relevantne informacije kako bi omogućila DAB-u donošenje konačne odluke te je o ovoj situaciji izvijestila HNB i likvidatora Credo banke.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙