FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rumunjska optužuje austrijske banke za nepoštenje

Autor: mkuz
ZAGREB, 25. studenog 2011. (Hina) - Propisi kojima austrijski regulator ograničava bankama kreditiranje u zemljama istočne Europe su "pogreška", a nisu ni "pošteni" nakon što su te banke ostvarile "veliku dobit" u toj regiji, izjavio je rumunjski predsjednik Traian Basescu.

Da bi zaštitilo austrijski vrhunski AAA kreditni rejting, tamošnji regulator početkom tjedna preporučio je trima najvećim bankama u zemlji da povećaju kapitalne rezerve i ograniče prekograničnog kreditiranje, osobito u istočnoj Europi, nakon što su su banke izvijestile o gubicima u toj regiji, piše EU Observer.

Rejting agencije poput Fitcha upozorile su da je kreditni rejting Austrije ranjiv zbog izloženosti austrijskih banaka srednjoj i istočnoj Europi te Italiji.

"Najava središnje austrijske banke predstavlja pogrešku i nedostatak razumijevanja kada su u pitanju posljedice. Ne bismo htjeli podsjetiti naše europske prijatelje u kojoj mjeri je rumunjsko članstvo u EU bilo povezano s privatizacijom našeg bankarskog sustava", kazao je Basescu, podsjetivši da je Beč predsjedavao Unijom neposredno prije nego je Rumunjska pristupila.

U to je vrijeme najveća rumunjska banka prodana austrijskoj Erste Bank. Austrijske banke trenutno posjeduju više od 30 posto udjela na bankarskom tržištu Rumunjske.

"Gospodo, vi ste ostvarili veliku dobit zahvaljujući Rumunjskoj u razdoblju od 2000. do 2009. i to bi bio jasan dokaz nepoštene igre prema Rumunjskoj ako namjeravate ostaviti naše gospodarstvo bez financiranja u vremenima krize", dodao je Basescu.

Bilo bi nepošteno da zbog "pohlepe banaka" i "neodgovornosti" ispaštaju nove članice EU-a, Basescu je kazao, uz napomenu da su upravo banke poput Raiffeisena i Erste davale olako kredite i hipoteke ljudima koji nisu bili u stanju plaćati ih.

(Hina) xmkuz ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙