FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Istanbulu 13 zemalja pritječe u pomoć Afganistanu

Autor: vrad
ISTANBUL, 2. studenog 2011. (Hina/AFP) - Trinaest zemalja odlučilo je na međunarodnoj konferenciji o Afganistanu održanoj u srijedu u Istanbulu, udružiti se radi pružanja pomoći toj ratom razorenoj zemlji, rekao je turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu.

"Danas najavljujemo Istanbulski proces koji obuhvaća globalni paket mjera povjerenja" radi suradnje na mnogim poljima, rekao je ministar pred novinarima, u društvu afganistanskog kolege Zalmaja Rasula, nakon završetka konferencije pod nazivom "Sigurnost i suradnja u srcu Azije".

Tih trinaest zemalja su: Afganistan, Kina, Indija, Iran, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Rusija, Saudijska Arabija, Tadžikistan, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati i Turkmenistan, po završnoj izjavi koju je prihvatilo 29 zemalja i organizacija nazočnih u Istanbulu.

Riječ je o pružanju pomoći Afganistanu na više polja, pa tako na polju sigurnosti, obnove, zdravstva i borbe s terorizmom, ekstremizmom i krijumčarenjem, "sve dok se ondje ne uspostavi mir i sigurnost", rekao je Davutoglu.

Još trinaest zemalja, među kojima Sjedinjene Države, Francuska i Njemačka te neke međunarodne organizacije poput UN-a, NATO-a i EU-a, ističu da podupiru tu novu regionalnu inicijativu, po tom dokumentu.

Davutoglu je rekao da se ovime "regionalni i međunarodni čimbenici obvezuju na suradnju u obnovi Afganistana", dodavši da bi neuspjeh međunarodne zajednice u Afganistanu imao globalne posljedice.

Zemlje sudionice tog procesa ponovno će se sastati u lipnju 2012. u Kabulu.

Nakon istanbulske konferencije početkom prosinca u Bonnu će najveće zemlje donatori razgovarati o budućnosti Afganistana, napose nakon 2014.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙