FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

8. bečki gospodarski forum: Potrebna ulaganja u vrijeme krize

Autor: sendra poša đurin
BEČ, 21. studenog 2011. (Hina) - Gospodarska kriza ne bi smjela utjecati na ulaganja u državama jugoistočne Europe, naglašeno je u ponedjeljak u Beču na 8. bečkom gospodarskom forumu (Vienna Economic Forum) koji se ove godine održava pod naslovom "Go southeast - gospodarstvo, pokretač regionalnog razvitka".

"Volio bih jednom otvoriti ovaj međunarodni skup u boljim gospodarskim prilikama", rekao je austrijski kancelar Werner Faymann izrazivši nadu da će sljedeća godina biti bolja. Naglasio je da je jugoistočna Europa previše gospodarski važna za Austriju i Europsku uniju te da gospodarska kriza ne bi smjela utjecati na buduća ulaganja u tim državama.

Predsjednik Vienna Economic Foruma Erhard Busek kazao je da su za gospodarski rast potrebne nove ideje i konzultantski procesi o prioritetima za ulaganja u različita područja i različite projekte, od infrastukture, energetike, do zelene tehnologije, istaknuvši daje važno poduprijeti gospodarski rast, trgovinu, ulagačke uvjete za nove investicije, što bi sve trebalo oživjeti gospodarski rast i doprinijeti napretku. "Strateški ciljevi glede ulaganja ne smiju biti pod utjecajem sadašnje gospodarske krize", rekao je Busek.

Austrijski ministar gospodarstva Reinhold Mittelhner ocijenio je forum važnim mjestom razmjene mišljenja i dogovora o mogućnostima ulaganja u regiji od Jadrana do Crnog mora i oživotvorenja zajedničkih projekata. Kazao je da je Austrija do sada dobro prevladala gospodarsku krizu, ali da se u sljedećoj godini, prema prognozama, očekuje gospodarski rast tek od 0,9 posto, a u EU 0,5 posto, te da je 90 posto gospodarskog rasta u svijetu zabilježen izvan Europske unije.

Na bečkom gospodarskom forumu Hrvatska je spomenuta kao primjer za ostale susjedne zemlje u regiji koje teže euroatlantskim integracijama, rekao je državni tajnik za investicije Domagoj Juričić ocijenivši skup važnim i vrlo indikativnim za RH u svjetlu njezina skorog pristupa u EU. Hrvatska je apostrofirana kao uspješan primjer tranzicije i prilagodbe te pozdravljena kao buduća članica EU, dodao je Jurčić. Na forumu je također istaknuto da će nakon pridruživanja Hrvatske EU nastupiti duže razdoblje zastoja u procesu proširenja i rješavanje teškoća s kojima se EU suočava u posljednje vrijeme.

"Hrvatska je važna spona prema ostalim državama jugoistoka Europe, posebice onima koji su na putu da postanu njezin sastavni dio ulaskom u EU. Hrvatska se nameće kao nova ulazna točka za investitore na najvećem jedinstvenom europskom tržištu od preko 500 milijuna stanovnika. To će otvoriti sasvim nove mogućnosti za Hrvatsku i njezin dugoročni održivi razvitak", rekao je Juričić. On je istaknuo ulogu Luke Rijeka, koja će postati jedna od važnijih europskih luka, zatim modernizaciju željeznica, što će se između ostalog financirati iz strukturalnih fondova EU, a spomenuo je i važnost kanala Dunav-Sava, koji ima stratešku važnost za ostvarenje dunavske strategije EU.

Juričić će u poslijepodne na skupu govoriti o temi "RH nova ulazna točka za investitore u EU", a ta je tema nastavak nedavno uspješno realizirane međunarodne investicijske konferencije u Zagrebu.

Bečki gospodarski forum prigoda je za razmjenu mišljenja i dogovora o budućoj suradnji 13 zemalja članica foruma. Članice foruma povezuje suradnja za bolju budućnost i važno je upravo u vrijeme financijske i gospodarske krize raditi zajedno, kazala je glavna tajnica Bečkog ekonomskog foruma Elena Kirčeva istaknuvši da na skupu sudjeluje oko 400 sudionika iz 32 države.

(Hina) xspđ ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙