FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Saif al-Islam: dobro sam

Autor: djan
ZINTAN, 19. studenoga 2011. (Hina/Reuters) - Saif al-Islam Gadafi rekao je novinarki Reutersa u subotu da se osjeća dobro, nakon što su ga uhitili borci Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC) na jugu Libije.

Novinarka Reutersa nalazila se u teretnom zrakoplovu iz sovjetskog doba kojim je sin bivšeg libijskog diktatora prevezen s juga zemlje do Zintana, 170 kilometara od Tripolija. Na pitanje osjeća li se dobro, Gadafi je kratko odgovorio: "Da".

Na upit da objasni debele zavoje na tri prsta desne ruke rekao je samo: "Zračni napad, zračni napad". Na dodatno pitanje potvrdio je da je ranjen u zračnom udaru NATO-a prije mjesec dana.

Njegovi suradnici rekli su da se radilo o napadu NATO-a na kolonu kojom je Saif al-Islam bježao iz Bani Valida 19. listopada, dan prije nego što je njegov otac stradao u sličnom napadu u pokušaju proboja iz Sirta.

Saif al-Islam Gadafi, sin bivšeg libijskog vođe Moamera Gadafija, uhićen je u pustinji na jugu Libije. Uhitila ga je skupina boraca iz grada Zintana pokraj pustinjskog mjesta Obarija tijekom noći. Saif al-Islam je u subotu zrakoplovom prevezen u Zintan, gdje će biti zadržan.

Libijska televizija je u međuvremenu i prikazala njegovu prvu fotografiju nakon uhićenja. Gadafi sjedi na fotelji u nepoznatoj prostoriji, u dobrome stanju, ali s debelim zavojima na palcu, kažiprstu i srednjem prstu desne ruke.

Televizijska postaja Al-Arabija javila je, pozivajući se na izvore među borcima NTC-a, da je Gadafijev sin uhićen u zasjedi, nakon što su libijske vlasti dobile dojavu da se nalazi u blizini Obarija.

Međunarodni kazneni sud (ICC) je 27. lipnja izdao uhidbeni nalog za Saifa al-Islama Gadafija (39), najistaknutijeg Gadafijeva sina i pretpostavljenog nasljednika, zbog zločina protiv čovječnosti tijekom represija prosvjeda u Libiji. Još uvijek nema nikakvih vijesti o uhićenju drugog preživjelog s tjeralice ICC-a, bivšeg šefa libijske obavještajne službe Abdulaha al-Senusija. Na toj optužnici bio je i Moamer Gadafi, koji je ubijen pokraj Sirta prije mjesec dana.

Na vijesti o uhićenju Saifa al-Islama počelo je slavlje u Tripoliju, Bangaziju i drugim libijskim gradovima.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙