FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Protuzračne rakete još su na teritoriju Libije

Autor: sbak
ALŽIR, 15. studenog 2011. (Hina/Reuters) - Većina protuzračnih raketa iz vojnog arsenala nekadašnjih snaga Moamera Gadafija još je na području Libije ali treba ih staviti pod nadzor kako ne bi došle u ruke terorista, izjavio je američki dužnosnik.

Nekadašnja libijska vojska imala je prema nekim podacima oko 20.000 lakih protuzračnih sustava. Veći dio raketa odnesen je iz skladišta tijekom sukoba, što je potaklo bojazan da bi te prijenosne raketa mogle završiti u rukama pripadnika sjevernoafričkog ogranka Al Kaide.

Savjetnik međuagencijske radne skupine američke vlade Derrin Smith kaže da se još nisu obistinila predviđanja da će velik dio ovog oružja biti premješten iz Libije u uporišta Al Kaide u pustinji.

"Izgleda da je u ovom trenutku većina rakata još u rukama libijskog osoblja. Zato ćemo raditi s vladom kako bismo te rakete vratili u centralizirani sustav nadzora", rekao je on na konferenciji u glavnom gradu Alžira.

"Loša vijest je to da nitko nije siguran o točnom broju raketa koje su izvan vladinog nadzora i trebat će nam nekoliko mjeseci da bi smo došli do razumne procjene", dodao je.

Čelnici Al Kaide Magreba, koja je aktivna na području Sahare, ranije su objavili da su iskoristili sukob u Libiji kako bi se dokopali oružja. Međutim Smith kaže da su zemlje na tom području presrele neke pošiljke oružja ali u njima nije bilo projektila iz Libije.

"Neke komponente sustava su bile u pošiljkama ali nisu bile iz Libije. Vlade zemalja na tom području dijele informacije s nama", naglasio je Smith.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙