FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NTC: NATO u Libiji dobrodošao do kraja godine

Autor: vmrs
DOHA, 26. listopada 2011. (Hina/Reuters) - NATO je do petka odgodio sastanak veleposlanika koji su u srijedu trebali formalizirati odluku o završetku misije u Libiji, a nove libijske vlasti priopćile su da je NATO dobrodošao u toj zemlji do kraja godine.

"Razgovori o Libiji pomaknuti su na petak kako bi se održale konzultacije s Ujedinjenim narodima i Nacionalnim prijelaznim vijećem", rekao je dužnosnika NATO-a.

Čelnik NTC-a Mustafa Abel Džalili rekao je na sastanku u Kataru da bi NATO morao ostati u Libiji do kraja godine i tako snage odane Moameru Gadafiju onemogućiti da pobjegnu iz zemlje.

"Mi želimo da NATO nastavi operacije do kraja ove godine", rekao je Džalil novinarima i dodao kako je veoma važno zaustaviti bijeg Gadafijevih pristalica. "Od susjednih i prijateljskih zemalja tražimo stručnu i logističku pmoć", dodao je.

Katar je među prvima priznao NTC kao legitimnu vlast u Libiji i pobunjenicima slao vodu i oružje te više od 400 milijuna dolara pomoći. Pomagao je i u prodaji libijske nafte.

Države NATO-a u prošli su petak odlučile da će završiti libijsku misiju 31. listopada, a zapovjednik operacije u utorak je izjavio kako NATO vjeruje da će NTC moći nositi s prijetnjama sigurnosti. No prijelazni libijski ministar nafte i financija Ali Tarhuni u utorak je izjavio kako želi da NATO-ova misija potraje još mjesec.

(Hina) xvm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙