FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 15. studenog 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti iz svijeta.

RIM - Mandatar za sastav talijanske vlade Mario Monti u ponedjeljak je rekao da su razgovori prvog dana konzultacija o formiranju nove vlade bili konstruktivni i da se nada sastaviti vladu koja će zemlju voditi do sljedećih predviđenih izbora 2013. godine. "Očito je da parlament može bilo kada može odlučiti da vlada nema njegovo povjerenje", rekao je na konferenciji za tisak ali i dodao da neće prihvatiti bilo kakvo drugo vremensko ograničenje trajanja njegove vlade. Novi talijanski premijer Mario Monti tijekom ponedjeljka sastao se s predstavnicima parlamentarnih stranaka a konzultacije bi trebao zaključiti u utorak razgovorima s dvije vodeće talijanske stranke, Demokratskom strankom lijevog centra i Berlusconijevom Narodom slobode, izvijestili su talijanski mediji.

LONDON - Velika Britanija mora ostati dio Europske unije kako bi zaštitila svoje ekonomske interese no Europa poslije krize se ne smije pretvoriti u kruti blok s moćima da našteti onima na periferiji, rekao je u ponedjeljak britanski premijer David Cameron. Cameron je u govoru o vanjskoj politici na banketu gradonačelnika grada Londona postavio pitanje "kakvu Europu želimo?". "Napuštanje EU-a nije u našem nacionalnom interesu", rekao je Cameron po tekstu govora koji je njegov ured unaprijed objavio. "Van nje bi završili poput Norveške, izloženi svakom pravilu jedinstvenog tržišta donesenom u Bruxellesu ali bez mogućnosti da oblikujemo ta pravila".

AMAN - Najmanje je 40 Sirijaca ubijeno u ponedjeljak u borbama između snaga lojalnih predsjedniku Bašaru al-Asadu i ustanika u gradu u blizini granice s Jordanom u prvom slučaju većeg organiziranog oružanog otpora Asadu u regiji, rekli su lokalni aktivisti za ljudska prava. Vojska je napala Khirbet Ghazaleh, koji se nalazi 20 kilometara sjeverno od granice s Jordanom, na glavnoj cesti između Amana i Damaska nakon što su dezerteri iz vojske napali policijski autobus na križanju sa cestom blizu grada, rekli su aktivisti. "Pripadnici postrojbe dezertera uzvratili su kada je vojska napala a beduini iz obližnjih sela su požurili pomoći Khirbet Ghazalehu", rekao je jedan od aktivista.

WASHINGTON - Američki Vrhovni sud u ponedjeljak je objavio da će idućeg ožujka održati raspravu o ustavnosti i drugim pravnim pitanjima vezanim uz zakon o reformi zdravstva koji je donijela administracija predsjednika Baracka Obame, najopsežniju reformu američkog zdravstvenog sustava provedenu u posljednjih 50 godina. Glasnogovornica Vrhovnog suda objavila je da će se saslušanje održati u ožujku, te da je za usmene argumente predviđeno pet i pol sati, što je izuzetno dugo ročište ako se usporedi s praksom suda. Sud će saslušati argumente o tzv. "individualnom mandatu", zakonskoj odredbi kojom se od građana zahtijeva da imaju zdravstveno osiguranje, pod prijetnjom kazne. To je odredba koja najviše smeta konzervativcima, jer po njima narušava temeljne slobode pojedinca, zajamčene ustavom. Sud će ocijeniti je li ta odredba ustavna, te da li ukupni zdravstveni zakon može ostati na snazi, ako se ta odredba ukine.

WASHINGTON - Američka vojska započela je s letovima nenaoružanih bespilotnih letjelica Predator iz zračne baze u Turskoj kao dio zajedničke tursko-američke protuterorističke operacije u sjevernom Iraku, izvijestio je u ponedjeljak The Washington Post citirajući visokog dužnosnika Pentagona. Američke snage obavljale su misije bespilotnih letjelica iz iračkih baza od 2007. i redovito su dijelile materijal video nadzora s turskom vladom, zabrinutom zbog napada Radničke partije Kurdistana (PKK), s uporištima u sjevernom Iraku.

Njihovo prebacivanje u Tursku moglo bi ojačati diplomatski savez sa Sjedinjenim Državama, ali i riskirati da dovede SAD u središte regionalnog sukoba između Turske i Iraka, dvaju navodnih saveznika, dodaje list.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙